• Marhijs Swaneveld in actie voor Sparta, thuis tegen NAC.
• Marhijs Swaneveld in actie voor Sparta, thuis tegen NAC. Foto: PR

Mathijs Swaneveld naar Jodan Boys

schoonhoven • De talentvolle 18-jarige doelman Mathijs Swaneveld stapt van de hoogste Sparta-jeugd over naar de Goudse hoofdklasser Jodan Boys. De Schoonhovenaar mikt op een basisplaats.

Zijn ouders trachtten het destijds uit zijn hoofd te praten, maar Mathijs Swaneveld besloot reeds bij de F-pupillen van voetbalvereniging Schoonhoven op doel te gaan staan. Voor een piepjonge spitsspeler in wording een merkwaardige switch. "Ik vond het gewoon leuker dan voetballen. Het was een bewuste keuze."

Hij maakte snel progressie onder de lat en dat viel ook de scouts van Feyenoord, Sparta en Excelsior op. Uitnodigingen lagen op de deurmat. Mathijs Swaneveld liep achtereenvolgens stage bij de E-pupillen bij Feyenoord op Varkenoord, had contact met de Sparta-trainers op Spangen, maar eindigde tenslotte na omzwervingen op Woudestein. Hij keepte in D2 en D1 van Excelsior, voordat Sparta opnieuw op de deur klopte. Een club met een rijk keepersverleden. Grootheden als Jan van Beveren, Tonny van Leeuwen, Pim Doesburg en Ed de Goeij stonden er onder de lat en genoten wereldfaam. "Ik heb bij Sparta veel geleerd, maar het is uiteindelijk niet gelukt een contract af te dwingen. De Betaald Voetbal Organisatie beschikt over vier keepers voor Sparta 1 en Jong Sparta. Ik zou nummer vijf zijn. De club wilde inkrimpen. Daarom werd mij te verstaan gegeven dat er op korte termijn geen toekomst voor mij was. Na zes seizoenen is er een einde gekomen aan het avontuur bij Sparta. Vorige week betekende een driedaags internationaal toernooi in Ruurlo het afscheid voor de A1-spelers. Dat was best emotioneel, want met de meesten heb ik bijna dagelijks getraind en samengespeeld. We wonnen het evenement en zijn daarna gaan stappen. Het was een sfeervolle afsluiting."

Uitdaging

Tijd voor een nieuwe uitdaging voor Swaneveld, die enkele weken terug tot zijn verrassing via whatsapp werd gepolst door Jodan Boys. "Ik had met Sparta A1 een wedstrijd tegen Willem II achter de rug toen ik de spelersbus opeens een bericht kreeg op m'n smartphone. Daarna is het snel gegaan. Er volgde in Gouda een gesprek met manager Karel van den Heuvel en trainer Dennis van den IJssel. Jodan Boys zocht een tweede keeper voor het nieuwe seizoen. Blijkbaar was het daar bekend dat ik bij Sparta zou stoppen. In ieder geval bood dat onderhoud met Jodan Boys voldoende perspectief om over te stappen. Ik had er een goed gevoel bij."

De hbo-student traint reeds mee met de Goudse selectie om ritme te houden. Over een maand staat het voetbal drie weken stil vanwege de zomervakantie. Daarna meldt Mathijs Swaneveld zich op 29 juli om zich voor te bereiden. Hij moet de concurrentiestrijd aan met Marvin Straver, die reeds enkele seizoenen onder de lat staat bij Jodan Boys.