• Kirsty Correljé maakt haar debuut bij 'Footloose'.
• Kirsty Correljé maakt haar debuut bij 'Footloose'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kirsty Correljé is verzot op musicals

schoonhoven • Toneel, zang of dans; het maakt Kirsty Correljé niets uit. De 23-jarige Schoonhovense hopt van musical naar musical om haar geliefde hobby te kunnen beoefenen. Op 30 juni en 1 juli treedt ze met de groep van Iris Performing Arts op in de Goudse Schouwburg met 'Footloose'. Daarna staan 'Jesus Christ Superstar' en 'Petticoat' op de rol.

"'Footloose' betekent mijn debuut", geeft de jonge leerkracht van groep 7 en 8 van De Morgenster uit Haastrecht aan. "Als ik tenminste de kerstmusicals in De Hoeksteen niet meereken. Toen zat ik nog op de basisschool." Ze vertolkt in 'Footloose' een bescheiden rol. 'Aubry' behoort tot de giechelende schoolmeisjes, die een oogje hebben op hoofdrolspeler Chuck. Hij heeft echter alleen oog voor de dochter van de strenge dominee.

"Ik kende niemand en wilde niet meteen vol in de schijnwerpers. Laat mij maar eerst even zingen en dansen op de achtergrond. Dat laatste onderdeel was helemaal nieuw voor mij, maar het bevalt me opperbest. Zingend dansen is niet eenvoudig. Je moet een goede conditie hebben. Gelukkig heb ik gevoel voor ritme. En zangles krijg ik al een tijdje."

Kirsty Correljé had enige toneelervaring opgedaan bij Jong Arto in Schoonhoven. Ze heeft dezelfde passie als haar moeder Erna, die bij Arto en Eckstein reeds jaren optreedt. "Zo moeder, zo dochter", geeft Kirsty toe. "Ze heeft me gestimuleerd. We praten thuis vaak over onze hobby. Soms geeft ze me tips over mijn spel, maar over het algemeen zoek ik het lekker zelf uit. In zo'n gezelschap als bij 'Footloose' steken we vooral van elkaar veel op. Het zijn zo'n dertig tot veertig amateurs in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Het is best spannend om samen naar een eindproductie toe te werken. De laatste weken worden de details uitgewerkt. Iris Portier heeft de pauze geschrapt. Je bent zomaar drie uur achtereen bezig. Niettemin hebben we onderling veel lol. We repeteren sinds september 2016 in een school in Gouda, maar het optreden is in de grote zaal van de Schouwburg. Dat is een prachtige locatie met veel toeschouwers. Daar moet je vlammen."


Optredens

Met de cast van 'Footloose' heeft Kirsty Correljé enkele korte optredens gehad om publiek warm te maken voor de grote finale in de Schouwburg. "Dat ging prima. Het was ook leuk om te doen. Je doet drie of vier nummers en je gaat lekker los in de buitenlucht. Onlangs traden we op voor het jubilerende Huis van de Stad in Gouda. Soms wordt er een promofilmpje van gemaakt en kun je dat weer terugzien op Youtube. Daarnaast gebruiken we de website om onze ervaringen met 'Footloose' te vertellen. Communicatie via de social media is tegenwoordig zo eenvoudig. Bovendien bereik je een breed publiek. En dat is ook de bedoeling."


Pieter van der Laan