• Dolle vreugde bij de Lekkkerkerk-bank na het eindsignaal.
• Dolle vreugde bij de Lekkkerkerk-bank na het eindsignaal. Foto: wijntjesfotografie.nl

Spartaan '20 eindigt met acht spelers

Geduldig Lekkerkerk schrijft historie

lekkerkerk • Van Herk eindigde schaterlachend in een baggersloot achter het veld. Hij werd door zijn joelende spelers gejonast en in het water gegooid. Dat had de trainer er wel voor over na de thriller tegen Spartaan '20, die na een chaotische slotfase in 2-1 eindigde. "Dit is een fantastische afsluiting. We hebben het geduld bewaard en lieten ons niet provoceren door de tegenstander. We zijn derdeklasser!"

Het treffen met Spartaan '20 was een finale van de nacompetitie, die door de fans van Lekkerkerk nagelbijtend werd gevolgd. Het lukte de thuisclub niet om de Rotterdammers hun wil op te leggen. Lekkerkerk moest in de 22ste minuut zelfs de 0-1 toestaan, toen de bal na een schot van Rachid Bouali via Lekkerkerk-doelman Mike van Eesteren voor de voeten van Patick Mbole kwam. Hij aarzelde niet. Even leek het er op dat de bezoekers opnieuw zouden toeslaan, maar Lekkerkerk bleef overeind en werd gevaarlijk via Martijn de Jong (kopbal naast) en Mark de Jager (inzet gekeerd op de doellijn). De gelijkmaker kon niet uitblijven. Martijn de Jong was attent na een doorbraak aan de linkerkant van Lekkerkerks gevaarlijkste aanvaller Senna van den Bosch. In de 38ste minuut zorgde de Lekkerkerk-middenvelder voor 1-1.

De ploeg van Van Herk moest vervolgens op jacht naar het winnende doelpunt, maar knoopte de woorden van de trainer goed in de oren: niets forceren, maar blijven loeren naar een gaatje in de Spartaan '20-defensie. Dat liep bijna verkeerd af, want de counterende Rotterdammers waren via Rushendel Bernadina dichtbij 1-2. Zijn inzet verdween in de 56ste minuut rakelings naast de paal van het Lekkerkerkse doel.

De thuisclub zette daarna meer druk. Stan Burggraaf kreeg op luttele meters van het doel de fraaiste mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet achter de Rotterdamse doelman. Het duel leek op 1-1 af te stevenen, maar acht minuten voor tijd sloeg de vlam in de pan. Scheidsrechter Smit honoreerde een overtreding op Martijn de Jong met een penalty en toen waren de rapen gaar. Pim Molenaar liet zich niet gek maken door de doelman een schoot beheerst in. "De keeper probeerde me te intimideren. Ik zei: ik schiet 'm rechts in, maar hij geloofde me niet."

Spartaan '20 kon deze tegenslag niet verwerken en schold op alles en iedereen. Dat leidde in een hoog tempo tot drie rode kaarten. Maar zelfs met acht spelers was de tegenstander nog dicht bij de gelijkmaker. Pim Molenaar werkte een inzet van de doellijn. Het eindsignaal kwam als een bevrijding.