Afhaalpunt bij Streekmuseum

krimpenerwaard • Klanten van 'Rechtstreex' kunnen sinds vrijdag iedere week hun streekproducten afhalen bij het Streekmuseum.

Linda Lobbe, wijkchef van het afhaalpunt in Krimpen aan den IJssel, hoorde vier jaar geleden al over Rechtstreex. Destijds had ze geen tijd en ruimte voor een eigen afhaalpunt, maar nu kan ze door de samenwerking met het Streekmuseum Krimpenerwaard haar eigen pop-up winkeltje beginnen. Elke vrijdag kunnen consumenten hun online bestelde streekproducten afhalen in de wagenschuur van het museum.

AandachtLobbe is enthousiast over de start van de winkel. Zelf probeert ze al lange tijd alleen producten uit eigen omgeving te kopen. Ze vindt het belangrijk dat mensen meer aandacht schenken aan lokaal voedsel. "Alles moet tijd krijgen om te groeien. Aan producten uit de regio zie je dat er meer tijd en zorg in gestoken is." Voor de eerste nieuwsbrief kreeg ze 70 aanmeldingen binnen. Vrijdag stonden er vijftien bestellingen klaar, maar Lobbe hoopt dat het er meer gaan worden. Ze biedt onder andere zuivel, brood, vlees, bessen en groenten uit de regio aan.

In april opende project Proef de Krimpenerwaard in samenwerking met Rechtstreex al afhaalpunten in Lekkerkerk, Gouda (Goudasfalt) en Gouderak. "Tot nu toe loopt het project erg goed", vertelt Arike Mijnlieff van Proef de Krimpenerwaard. Ze ziet een stijgende lijn in het aantal bestellingen dat geplaatst wordt via de website.

Wat maakt dat mensen kiezen voor lokale producten? "Het is hip. Mensen zijn steeds bewuster bezig met voeding. Aan lokale producten zijn geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Er worden bij de teelt ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook kennen de boer en consument elkaar, de lijntjes zijn kort. Je weet nu bij welke molen je meel vandaan komt."