• Genieten van de handmassage.
• Genieten van de handmassage. Foto: Adri Verhoeven

Handmassage in strijd eenzaamheid

schoonhoven • Het lijkt zo vanzelfsprekend: even een aanraking of dagelijks een vriendelijk woord. Toch is dat voor veel ouderen meer uitzondering dan regel.

Stichting SWOS probeert de vaak schrijnende gevallen van vereenzaming op te sporen en te verhelpen. Vaste medewerkster van de stichting Marjolein van Leeuwen is naast haar taak als coördinatrice van de praktische thuishulp en begeleidster van de opvang licht dementerenden altijd op zoek naar mogelijkheden om deze groep wat extra's te bieden.

Zo introduceerde zij enkele maanden geleden in het zelfstandig wooncomplex voor ouderen de Zevender, aan de Jan Kortlandstraat in Schoonhoven, wekelijkse sessies handmassage. "Dat idee kwam niet uit de lucht vallen", zegt ze. "Twee van onze vrijwilligsters geven handmassage. Toen ik zag hoe de dementerende ouderen daarop reageerden, wist ik het meteen: hier moeten wij meer mee gaan doen". Tiny Elshof, regelmatig ondersteund door Kitty Needham, verzorgt nu wekelijks zo'n vijf massages onder de bewoners van de Zevender.

Juist deze doelgroep is volgens Marjolein moeilijk te bereiken. "Ouderen wonen hier zelfstandig. We hoorden steeds meer verhalen van schrijnende eenzaamheid achter sommige voordeuren."

De ruim 80-jarige mevrouw Brouwer was ook woensdag weer van de partij. In de geheel gepimpte ontmoetingsruimte, zaal Parkzicht, genoot zij niet alleen van de massage, maar ook van de persoonlijke aandacht en het geserveerde kopje koffie. "Ik ben altijd erg op mijzelf, maar bij de handmassage was ik één van de klanten van het eerste uur. Ik vind het heerlijk, ook al is ontspannen voor mij best moeilijk."

Masseuse Tiny ziet een groeiende belangstelling voor de handmassage. "Juist dat kleine stukje persoonlijk contact haalt mensen uit hun isolement. Bij mij kunnen ze zich niet alleen ontspannen, maar ook even hun verhaal kwijt". Naast de massage vijlt Tiny ook regelmatig de nagels en geeft ze deze een lakje. "Zo voelen ze zich weer even een meisje."

Krimpenerwaard Klust

Woensdag was ook de dag waarop ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard hun bureau verwisselden voor een geheel andere bezigheid. Onder het motto 'Krimpenerwaard Klust' ging beleidsmedewerkster Mariëlle op bezoek bij de ouderen. "Vaak zien wij allerlei aanvragen voor hulp alleen maar op papier. Door deze dag kunnen we ons nuttig maken én beter inleven in wat er werkelijk speelt."

Na zelf genoten te hebben van een handmassage was het voor haar tijd de handen uit de mouwen te steken en de eettafel te dekken voor de dagelijkse gezamenlijke maaltijd bij de SWOS.

Adri Verhoeven