Handen op elkaar voor Lopikse bouwplannen

lopik • De gemeenteraad van Lopik hoefde dinsdagavond niet lang na te denken over het in gang zetten van twee bouwplannen.

Met het wijzigen van de betreffende bestemmingsplannen kan in principe worden gestart met de bouw van woningen in en rond Huis te Vliet (Lopikerkapel) en seniorenwooncomplex De Lentehof (Lopik-dorp).

Win-win
Louter lof hadden alle fracties voor beide initiatieven. "We zijn als ChristenUnie blij en gerustgesteld dat de toekomst van een mooi object als Huis te Vliet wordt veiliggesteld", trapte Bert de Leede af. Jan van Bruchem (CDA) bekrachtigde dit door te spreken van een 'win-win situatie': "Het behoud van een gerenoveerd monument, gecombineerd met de bouw van woningen, wat wil je nog meer? Hulde voor de initiatiefnemers."

De toon was gezet, en die was bij de behandeling van De Lentehof niet anders. Ron van den Berg (PvdA) voegde er aan toe 'blij te zijn dat alle woningen worden toegewezen aan inwoners van de gemeente Lopik'.

Het groen licht van de gemeenteraad betekent dat de heistellingen in Lopikerkapel en Lopik-dorp voorzichtig besteld kunnen worden. Alleen een gang van bezwaarmakers naar de Raad van State kan de bouw nog tegenhouden, maar in het geval van De Lentehof werden in het voortraject al geen zienswijzen ingediend.

Bij Huis te Vliet gaat het om 22 woningen in en rond het vroegere landhuis; bij De Lentehof -dat naast het gemeentehuis wordt gebouwd, op de vroegere locatie van dorpshuis Wieleroord- om 40 sociale huurappartementen.

Er is veel belangstelling voor, wist burgemeester Jan Pieter Lokker. "Ik merk het als ik op felicitatiebezoek ga bij jubilerende echtparen. Diverse mensen laten me dan weten ingeschreven te staan voor De Lentehof en daar ook naar uit te kijken. Het geeft aan hoe groot de behoefte aan een dergelijke woonvoorziening is."

Robert van der Hek