'Herhaling 'Schoonhoven' voorkomen'

schoonhoven • De directie van Rabobank Utrechtse Waarden overweegt de plaatsing van stalen rolluiken voor 'risicovolle geldautomaten'. De rolluiken worden dan 's nachts gesloten om plofkraken tegen te gaan.

Aanleiding is de mislukte plofkraak rond Hemelvaartsdag bij de geldautomaat aan het Lopikerplein in Schoonhoven. Hierbij bleef een explosief achter in de automaat, welke later tot ontploffing is gebracht.

Hans Benard, directeur particulieren en private banking van Rabobank Utrechtse Waarden, wil niet teveel kwijt over het incident van afgelopen week. Het explosief heeft waarschijnlijk ruim anderhalve dag in de geldautomaat gelegen, voordat het werd verwijderd. Ondertussen hebben vele mensen geprobeerd geld te pinnen, wat niet lukte omdat het vernielde apparaat -de opening waar normaal gesproken het geld uitkomt, stond open en erin lag het explosief- defect was. "In verband met het politieonderzoek, waar ook experts van de Rabobank aan meewerken, kan ik hier verder niets over vertellen. We zijn als Rabobank in ieder geval blij dat het goed is afgelopen en dat het explosief niet tijdens de kraak, maar ook niet daarna onverhoopt is afgegaan", aldus Benard.

Volgens de Rabobankdirecteur blijft het een race tussen het kraakgilde, dat steeds grover te werk gaat, en preventiemaatregelen. "Inmiddels worden landelijk aanpassingen uitgevoerd aan geldautomaten van de Rabobank, waardoor plofkraken zoals die in Schoonhoven niet meer kunnen gebeuren of in ieder geval nog verder bemoeilijkt worden. Daarnaast overwegen we andere veiligheidsmaatregelen, zoals de plaatsing van stalen rolluiken bij 'risicovolle geldautomaten'. Deze gaan dan 's nachts 'op slot'."

Mede door bovenstaande ontwikkelingen is besloten om de vernielde geldautomaat aan het Lopikerplein te laten herstellen. In verband met de veiligheid van de omwonenden bij mogelijke toekomstige plofkraken was het nog niet zeker of het apparaat weer in gebruik zou worden genomen. In het gebouw zelf ('De Toren') zijn overigens alleen kantoren te vinden; zorgcentrum Borchleen is even verderop aan het Lopikerplein gevestigd. Benard tenslotte: "We hebben in overleg met de eigenaar van De Toren besloten de geldautomaat te continueren. Deze is vrijdagavond weer in gebruik genomen."

Robert van der Hek