Eerste Sportnota 'aanzet tot harmonisatie'

krimpenerwaard • Het duurt nog even voordat de eerste Sportnota van de gemeente Krimpenerwaard vorm krijgt, maar de eerste denkrichtingen zijn bekend.

De gemeente Krimpenerwaard wil met buurtsportcoaches meer mensen in beweging brengen, stimuleert ouders om hun kinderen zo vroeg mogelijk een zwemdiploma te laten halen en hoopt dat basisscholen vakdocenten aantrekken voor gymnastiek.

De belangrijkste doelgroep zijn de niet-basisscholieren. Uit cijfers van de GGD blijkt dat van de jongeren van 11 tot 18 jaar slechts 22 procent meer dan een uur per dag aan sport doet. "Hun sportbeleving is gering. Ze haken vaak snel af zodra ze op de middelbare school zitten, hebben een baantje op zaterdag en gaan liever met vrienden en vriendinnetjes op pad. Het is lastig om deze landelijke trend te doorbreken", meldde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek tijdens de commissievergadering Samenleving

Schoolzwemmen is eveneens een aandachtspunt. Het huidige zwemonderwijs is vervangen door bewegingslessen voor de groepen 7 en 8. Het zwemdiploma is dan vaak al behaald. Sleeuwenhoek: "Scholen kunnen de gemeente inschakelen voor de kosten van vervoer, maar we kunnen ze niet dwingen om aan die regeling deel te nemen."

De wethouder erkende dat nog niet teveel mag worden verwacht van de uitwerking van de eerste sportnota. Sleeuwenhoek moet eerst een lappendeken van overeenkomsten en regelingen ontwarren om beheersconstructies, huurtarieven en onderhoudsvergoedingen uit te pluizen en vervolgens gelijk te trekken.

Een klus waar ze voorlopig vier jaar heeft uitgetrokken, zo gaf ze aan in de commissie Samenleving. "Maar dat kan ook langer duren. Harmonisatie kost nu eenmaal tijd. De vijf voormalige gemeenten hanteerden tot 2015 een eigen beleid. De verschillen zijn soms groot. Ik hoor regelmatig van sportclubs dat andere verenigingen een betere regeling hebben. Daarom moeten veel vraagstukken nog worden opgelost. Deze sportnota is een aanzet tot het opstellen van uniforme regels."

Een krediet van 145.000 euro uit de reservepost wordt vrijgemaakt om daadkrachtig aan de slag te gaan. De wethouder waarschuwde dat ze geen overhaaste beslissingen zal nemen. "Iedereen wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Het lukt me echter niet om in korte tijd resultaten te tonen. Daarvoor is de materie te ingewikkeld."