• Impressietekening van de nieuw te bouwen 'Lentehof', naast het gemeentehuis.
• Impressietekening van de nieuw te bouwen 'Lentehof', naast het gemeentehuis. illustratie: gemeente lopik

Lentehof: voorrang voor 'doorschuivers'

lopik • Er blijkt veel belangstelling te zijn voor de veertig seniorenappartementen in de nieuw te bouwen Lentehof. De helft van de woningen is gereserveerd voor mensen die gebruik maken van de 'doorschuifregeling'.

"Ouderen die nu alleen of samen in een voor hen te ruime eengezinswoning wonen, krijgen voorrang als ze voor de Lentehof kiezen", verklaarde wethouder Gerrit Spelt afgelopen week tijdens de commissievergadering. "Deze mensen hadden tot nu toe weinig mogelijkheden binnen Lopik-dorp om door te schuiven naar een passende seniorenwoning. De Lentehof moet in die lacune voorzien en scheefwonen tegengaan. Twintig woningen binnen het appartementencomplex zijn gelabeld voor deze doelgroep."

Belangstellenden kunnen eventueel een beroep doen op een wooncoach, die vragen rondom de verhuizing kan wegnemen. "Daar is de nodige interesse voor", wist de wethouder.

De commissieleden toonden zich dinsdagavond blij met de nieuwe woonvoorziening. Het is aan de gemeenteraad om later deze maand het bijbehorende bestemmingsplan vast te stellen.

Het appartementencomplex gaat vijf bouwlagen tellen en moet verrijzen tussen het gemeentehuis en de Maria Louiselaan in Lopik-dorp, waar vroeger dorpshuis Wieleroord en een kleuterschool stonden. Initiatiefnemer is Woningbouwvereniging Lopik, dat de grond heeft gekocht van de gemeente Lopik.

Het complex gaat naast de veertig levensloopbestendige sociale huurwoningen ruimte bieden aan een gezamenlijk overdekt atrium en diverse seniorenvoorzieningen.

Bijzonder is het feit dat tegen het ontwerp-bestemmingplan geen zienswijzen zijn ingediend. "Een compliment waard voor omwonenden", oordeelde Spelt. "Daarbij speelt mee dat vroeger 'Wieleroord' er al gestaan heeft, maar daarnaast is het plan ondanks de hoogte mooi ingepast in de omgeving."

Robert van der Hek