Gemeente Belang wil fuseren met GBK

schoonhoven • Gemeente Belang Schoonhoven (GBS) heeft het voornemen om te fuseren met Gemeente Belang Krimpenerwaard (GBK). De leden hebben het bestuur woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering in Het Bastion toestemming gegeven om de besprekingen met de grootste partij van de Krimpenerwaard af te ronden.

Fractievoorzitter Pieter Heerens, die komend jaar stopt als raadslid, had zich al eerder laten ontvallen dat samenwerking met GBK de beste optie is. Gemeente Belang Schoonhoven ziet geen kansen om zelfstandig verder te gaan vanwege het terugtreden van de bestuursleden.

Op 1 mei vond een gesprek plaats tussen partijvoorzitter Johan Bulle, penningmeester Frank Timmer, fractievoorzitter Pieter Heerens van GBS en GBK-voorzitter Jan de Goede en fractievoorzitter Willem Schoof. Volgens Bulle heeft GBK twee weken geleden toezeggingen gedaan over de rol van de Schoonhovenaren na de fusie. Zo krijgt raadslid Ada van Buren een verkiesbare plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, treedt Geja Stuijt aan als commissielid en neemt Frank Timmer plaats in het bestuur van GBK. Ook heeft Gemeente Belang Schoonhoven bij de fusiepartner nadrukkelijk aangedrongen om enkele speerpunten, zoals het autoluw houden van het centrum van de Zilverstad en de verdere ontwikkeling van de wijk Noord, in de toekomst te blijven steunen. Volgens het bestuur van Gemeente Belang Schoonhoven biedt opheffen van de partij geen soelaas, omdat de Schoonhovense invloed dan teloor gaat. Twee jaar geleden zou GBS ook deel uitmaken van GBK, maar toen ging de samenwerking op het laatste moment niet door. Bulle verwacht nu een soepeler verloop van de fusiegesprekken. Heerens deelt die mening. Hij gaf aan dat zijn partij sinds de vorming van de gemeente Krimpenerwaard diverse projecten succesvol heeft kunnen afronden. "De Vakschool is gebleven en we hebben ons ingezet voor het opwaarderen van de wijk Schoonhoven-Noord." Gemeente Belang Schoonhoven werd in het najaar van 1993 door enkele winkeliers opgericht om het autoluw maken van de binnenstad te voorkomen. De partij kreeg bij de verkiezingen meteen vijf zetels en was vanaf dat moment niet meer weg te denken uit de plaatselijke politiek. "Maar aan alles komt een eind", besluit Bulle.

Pieter van der Laan