Blauwalg: 'Niemand kon me helpen, echt bizar'

krimpen aan de lek • De Krimpense Vinanda Versluis wilde melding doen van blauwalg, maar verdwaalde in een woud van instanties.

Zoals bijna elke dag liep Versluis zaterdag met haar hond Joy in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. Bij de hondenzwemplas, gelegen achter de grote surfplas, viel haar iets op. "Het water had een blauwgroene kleur. Aangezien mijn hond al twee weken last had van huiduitslag en kale plekken, dacht ik meteen aan blauwalg." Ze besloot om maandagochtend een melding te doen. Dat bleek nog een hele klus. Versluis belde eerst het gemeentehuis in haar eigen woonplaats Krimpen aan den IJssel. "De dame die ik aan de lijn kreeg wist niet waar het recreatiegebied onder viel. Ze verwees me daarom door naar de gemeente Krimpenerwaard. Daar vertelden ze me weer dat ik bij de gemeente Krimpen aan den IJssel moest zijn." Wat volgde was een groot aantal telefoontjes naar zeven (!) verschillende instanties. "Rijkswaterstaat, hoogheemraadschap, Groenalliantie Midden-Holland: ik heb ze allemaal gebeld. En telkens weer moest ik uitleggen waar de hondenzwemplas precies ligt. Niemand kon mij helpen, echt bizar."

Ze wil hondenbezitters waarschuwen voor de mogelijke aanwezigheid van blauwalg in de hondenzwemplas. Dat is wel nodig, "want er lopen elke dag minstens vijftien honden in dat gebied. En veel van die honden springen met dit mooie weer het water in. Bovendien is het zo dat er in de surfplas heel vaak blauwalg wordt aangetroffen en niet in de hondenzwemplas."

Haar eigen hond Joy is inmiddels nagekeken door een dierenarts. Of de huiduitslag en kale plekken een gevolg zijn van blauwalg kon niet met zekerheid worden vastgesteld, "maar hij sloot het ook niet uit." Dat er bij warm weer bijna altijd blauwalgen drijven in het water van de hondenzwemplas en grote recreatieplas noemt Versluis teleurstellend. "Het is een mooi gebied. Alleen jammer dat mens en dier bijna nooit gebruik kunnen maken van het water."