Kerncollectie Van der Kop flink beschadigd

schoonhoven • De kerncollectie van schilder Han van der Kop (1903-1934) blijkt na de verhuizing in september 2016 van de zolder van het stadhuis van Schoonhoven naar het raadhuis in Haastrecht flink beschadigd.

Diverse doeken zijn gebutst en bij een topstuk van de Schoonhovenaar is zelfs een gat ontstaan. Reden voor Pieter Heerens (Gemeentebelang Schoonhoven) om aan de bel te trekken. "Diverse vrijwilligers van de Stichting Cultuurbehoud Schoonhoven hebben zich ingezet om de collectie Van der Kop te redden. Voor hen is de teloorgang een gruwel."

De gemeente is 'laks' met de collectie omgesprongen, stelt Heerens: "Iemand heeft de schilderijen zelfs tegen elkaar gezet. Voor het betreffende topstuk van Van der Kop heeft Schoonhoven destijds 1200 gulden betaald. Dat was in 1958 een vermogen. Ik hoop dat de gemeente de schade wil herstellen." In principe is burgemeester Roel Cazemier daartoe bereid. "Deze ontwikkeling geeft me een gevoel van schaamte. Zeker als je weet dat mensen zich hebben ingespannen voor het behoud van dit erfgoed. Niettemin wil ik laten uitzoeken of de kosten voor herstel niet de waarde van de collectie te boven gaan. We gaan er in ieder geval goed naar kijken." Eind jaren vijftig verkreeg de gemeente Schoonhoven een omvangrijke collectie tekeningen en schilderijen van de in Schoonhoven geboren Han van der Kop (1903-1934). De schilderijen van zijn broer Ad (1901-1963) werden in 1964 aan de gemeente nagelaten.