• De Pater en burgemeester Cazemier.
• De Pater en burgemeester Cazemier. Foto: Adri Verhoeven

De Pater onderscheiden

haastrecht • Bert de Pater is zondag koninklijk onderscheiden. Burgemeester Cazemier reikte de 72-jarige Haastrechter de bijbehorende versierselen uit tijdens een dienst in de Gereformeerde kerk.

De Pater werd op 26-jarige leeftijd al hoofdorganist van de gereformeerde kerk in Haastrecht. Hij bespeelt het orgel sinds zijn zestiende. Dit betekent dat hij al 47 jaar organist is. De Pater bespeelt ook in Gouda verschillende orgels en werd hiervoor onderscheiden met zowel het zilveren als het gouden draaginsigne van de PKN.

Daarnaast werkt hij sinds 2011 als vrijwilliger/gastheer in de Sint-Janskerk in Gouda, waarbij het tijdens een rondleiding door de kerk regelmatig gebeurt dat hij bezoekers trakteert op orgelspel.

Tenslotte verzorgt De Pater sinds 2009 als vrijwilliger en geboren Haastrechter rondleidingen in museum Bisdom van Vliet. De Pater geeft ook lezingen en schreef een publicatie over dit woonhuismuseum. De dienst in de Gereformeerde Kerk te Haastrecht startte met een speciale (zang)dienst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het orgel. De Pater werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.