Lucht geklaard in conflict over woningbouw

bergambacht • Overleg tussen agrariër Schmidt, hovenier Molenaar en wethouder Blok over woningbouw aan de Tussenlanen in Bergambacht heeft geleid tot een compromis. De gemeente Krimpenerwaard zal uitbreidingsplannen van Schmidt 'voortvarend behandelen' en daarbij een 'positieve grondhouding' tonen.

Die insteek zorgde voor instemming met het voorgestelde bestemmingsplan. Schmidt hoopte weliswaar op heldere garanties op papier, maar toonde zich tevreden met de gemaakte afspraken. Hij vreesde eerder dat de bouw eventuele uitbreiding van zijn bedrijf zou dwarsbomen. Met een andere ontsluitingsweg, aanpassing van de bouw en het nieuwe beeldkwaliteitsplan wordt toekomstige agrarische vooruitgang niet in de kiem gesmoord.

Wethouder Blok was content over het verloop van het overleg tussen de diverse adviseurs van de betrokken partijen. De meerderheid van de raad juichte het resultaat toe. De wethouder had daarom weinig moeite om het – door een amendement van het CDA – licht gewijzigde bestemmingsplan door de raad te loodsen, ook al was daar een korte schorsing voor nodig. "Deze overeenkomst krijgt beslist geen 10 als rapportcijfer, maar de uitplaatsing van Molenaar naar de verpauperde loodsen aan de Dijklaan en de inrichting van de vertreklocatie in het buitengebied zijn voordelig voor de gemeente Krimpenerwaard. Hier is sprake van kwaliteitswinst."

Willekeur
Daar was niet iedereen het mee eens. PvdA en Pro Krimpenerwaard wilden het karakteristieke slagenlandschap juist beschermen tegen 'willekeur' van het college. Zij stemden tegen de regeling. "De kans op precedentwerking is levensgroot aanwezig", meende Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard). "Het is in mijn beleving niet eerder voorgekomen dat in de bestaande ruimte voor ruimte-regeling drie extra woningen werden toegezegd door de wethouder. Dit kan ik niet accepteren."

Volgens Dilia Blok ging het om een unieke zaak, waarin uitruil van een industrieel complex op een lastige locatie centraal stond. "Het zal wellicht vaker voorkomen dat we goed naar de omgeving moeten kijken om met een passende oplossing te komen. Er zullen altijd plekken zijn waar je enige tijd je hoofd over moet buigen."

Pieter van der Laan