• De uitgelaten kampioensploeg.
• De uitgelaten kampioensploeg. Foto: wijntjesfotografie.nl

Stiknerveus Dilettant naar derde klasse

krimpen aan de lek • Wedstrijden om het kampioenschap zijn zelden een sportief hoogtepunt, maar bij Dilettant had iedereen maling aan de zwakke vertoning tegen JHR.

Spelers en supporters vielen elkaar in de armen, flessen champagne werden ontkurkt en vervolgens doken de joelende kampioenen in de sloot. Dat uitzinnige feest was misschien wat overdreven na de bedroevende vertoning, maar er viel na afloop een enorme last van het elftal. Zelfs met elf tegen acht (!) slaagden de rood-witten er niet in de krappe voorsprong uit te breiden. De 2-1 winst was al een hele krachttoer. "Snel vergeten deze wedstrijd", stelde trainer Richard Mank. "Ons spel zag er niet uit. Van opbouw was geen sprake en over het missen van kansen hoef ik het niet te hebben. De fraaiste goals werden bovendien ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Het was in alle opzichten een bizarre middag."

Daar had Mank volledig gelijk in. Zijn team stond stijf van de stress en hanteerde vanaf het beginsignaal de lange bal. Maar met passes over dertig, veertig meter speel je een tegenstander niet van de mat. De verdediging van JHR kon de aanvallen eenvoudig afslaan. Niettemin ontstonden er door individuele acties van Remco Mulders en Rob Segers enkele doelrijpe kansen. JHR-doelman Albertson hield zijn team echter met fraaie reddingen op de been. Pas in de 29ste minuut moest hij zwichten, toen Jesper van den Adel zijn teamgenoot Robin Segers bereikte. Hij schoot de bal onder Albertson door: 1-0. Dilettant koesterde deze voorsprong slechts enkele minuten. Een inschattingsfout van doelman Jeroen Bosman zorgde voor de gelijkmaker. De goalie torpedeerde in de 37ste minuut de doorgebroken Curri en mocht met een gele kaart zijn handen dicht knijpen. De toegekende penalty werd onberispelijk ingeschoten door Livramento: 1-1. Wat Hilbeth Santos op slag van rust bezielde om Dilettant-aanvaller Jesper van den Adel zonder bal in de buurt onderuit te schoffelen, mag Joost weten. Feit was dat scheidsrechter Van Drunen uit Maasdam hem de rode kaart voorhield. Daarna schoot Marnix van den Adel de bal uit de vrije trap in de verste hoek: 2-1.

Daarmee hield niet alleen het scoren, maar ook het voetbal op. De tweede helft was van een dramatisch niveau. JHR raakte bovendien het verstand kwijt en zag nog twee spelers vertrekken vanwege wraakacties: ook Teixeira en Silberie konden voortijdig onder de douche. Gek genoeg slaagde Dilettant er niet in om de numerieke meerderheid uit te buiten. Daarbij vlagde de grensrechter van JHR tweemaal voor buitenspel bij glaszuivere treffers van Jesper van den Adel en Remco Mulders. Arbiter Van Drunen durfde deze signalen niet te negeren. Daarom bleef het billenknijpen tot het slotsignaal. Toen kon het feest losbarsten. Uniek daarbij was dat ook het tweede én derde elftal kampioen werden in hun klasse.