• Alex Looman feliciteert Regina de Groot.
• Alex Looman feliciteert Regina de Groot. Foto: Adri Verhoeven

Regina de Groot snijdt al 40 jaar het vlees

schoonhoven • Het was groot feest vorige week dinsdag bij Keurslager Looman aan de Haven 58 in Schoonhoven. Regina de Groot-Milchrahm vierde haar 40-jarig jubileum als medewerkster in de slagerij.

Voor Alex Looman was dit reden genoeg om de zaak vrolijk te versieren en Regina bij haar binnenkomst te verrassen met een enorm boeket bloemen. De dag werd afgesloten met een gezellige etentje voor het hele team.

De jubilaris geniet ook enkele dagen later nog volop van de onverwachte gebeurtenissen en hartelijke felicitaties. Niet alleen haar collega's en de familie Looman, maar ook de klanten lieten duidelijk blijken dat zij, ook na 40 jaar, nog steeds blij zijn dat Regina regelmatig het vlees snijdt.

Ja of nee

De 58-jarige, van oorsprong Oostenrijkse, weet nog precies hoe haar carrière in 1977 begon. Het was nog maar vier maanden geleden dat zij voor haar grote Schoonhovense liefde naar Nederland was gekomen. "Ik sprak nog geen woord Nederlands en moest tijdens mijn sollicitatie steeds op aanwijzing van mijn toenmalige vriend ja of nee antwoorden".

Maar blijkbaar wist haar werkgever toen al wat voor vlees hij in de kuip had, want Regina kreeg de baan. "Vanaf dat moment werd er ook bij ons thuis geen woord Duits meer gesproken en aan het eind van mijn proeftijd van twee maanden stond ik achter de toonbank."

Eén van haar jongste klanten in die tijd, was haar huidige werkgever. "De kleine Alex kwam regelmatig met zijn ouders mee naar de slagerij en wist mij al snel te vinden voor een stukje worst."

Regina en mevrouw Looman vertellen nog graag over die tijd. "Klanten gingen toen met tassen vol met rund- of varkenslappen de deur uit. Ook de poulet stond steevast op het lijstje, want ja op zondag maakte je verse soep en een grote pan suddervlees, waar dan meerdere dagen van werd gegeten."

Niet alleen het slagersvak, maar ook het eetpatroon van de klanten is in die vier decennia aanmerkelijk veranderd. Was slager vroeger echt een mannenvak, tegenwoordig is hij, of zij, steeds meer kok of traiteur. De toonbank bij slagerij Looman is anno 2017 gevuld met een grote diversiteit aan (h)eerlijke huisgemaakte vleesproducten.

Regina mag zich inmiddels een allrounder in het slagersvak noemen. Samen met haar collega's van het Looman-team hoopt zij dan ook nog wel wat jaartjes door te gaan. "Zo lang ik het nog kan, ga ik niet thuis zitten. Ik heb nog veel te veel plezier in mijn werk!"

Adri Verhoeven