Patricia Kok maakt vliegende start

lekkerkerk • Patricia Kok is het wegraceseizoen uitstekend begonnen. Met haar zesde plaats in de eerste race van het NK Pro Cup 600 liet ze zich meteen van voren zien.

"Ik had gehoopt op een plek in de top vijftien", vertelt de Lekkerkerkse motorcoureur. "Dat leek me reëel als nieuwkomer in een pittige klasse. Maar al vroeg in de race merkte ik dat ik prima mee kon in een groepje dat streed om de plaatsen vier tot en met acht. Ik heb nog een paar keer geprobeerd om een plekkie hoger te bemachtigen, maar dat lukte uiteindelijk niet."

Verschil

Waarmee meteen het grote verschil duidelijk is tussen de vorige – opstapklasse- en het huidige niveau waarop Kok haar wedstrijden rijdt. "In de Pro Cup 600 ligt het veld qua rondetijden heel dicht bij elkaar. Eén stuur- of remfoutje en je bent meteen twee á drie plaatsen kwijt. Ik leer hier enorm veel van, net zoals ik heel veel opsteek van het feit dat ik nu deel uitmaak van een professioneel racingteam. Start Racing bestaat uit twee coureurs met daaromheen monteurs, dataspecialisten, een fotograaf, iemand die voor het eten zorgt en een teammanager."

Om voor dit team te mogen rijden, moest Patricia zich 'inkopen'. "Ik rijd mijn wedstrijden nu op een Yamaha R6: een motorfiets die sneller en krachtiger is dan mijn vorige machine. Hij is ook wat breder dan ik gewend was; dat vergde wat aanpassingen qua houding. Nu ik de motor goed ken voelt-ie prima aan. Mijn rondetijden zijn al heel behoorlijk, al kan het nog een stukje sneller, zo blijkt uit de datagegevens. Die geven precies aan waar je ruimte hebt laten liggen of niet agressief genoeg bent geweest. Zo kan ik zien waar ik me kan en moet verbeteren."

Die drive heeft Patricia zeker. "Vooral ook omdat ik komend seizoen al de overstap zou willen maken naar de Super Cup, oftewel de hoogste nationale klasse."

Assen

Snelle en puntenrijke optredens bij de komende acht NK-races moeten Patricia Kok de vervulling van die droom vorm gaan geven. "Aankomende zaterdag is de eerstkomende wedstrijd, in Assen", zegt de prille twintiger. "Dan wil ik er weer staan. En tussen de bedrijven door werk ik gewoon en probeer ik mijn sponsorbestand verder uit te breiden. Ik ben al ontzettend blij met mijn hoofdsponsors Hoef Kozijnen en TTL Hangbanen en al die andere bedrijven die me ondersteunen, maar zoek ook aanvulling. Een seizoen racen is namelijk niet goedkoop.."

Bedrijven die de snelste vrouw van Lekkerkerk willen ondersteunen kunnen een kijkje nemen op haar website: www.patriciakok.nl.


Jan Timmer