• Historicus Sander Enderink tussen wethouders Dilia Blok en Jaap Blankenberg.
• Historicus Sander Enderink tussen wethouders Dilia Blok en Jaap Blankenberg. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Krimpenerwaard Boek voor iedereen'

regio • Een eerdere tentoonstelling over de kernen uit de Krimpenerwaard was aanleiding voor historicus Sander Enderink (29) om een boek te wijden aan krachtige, persoonlijke verhalen uit het poldergebied. Hij combineerde dat met wetenswaardigheden.

De parttime medewerker van het Streekmuseum Krimpenerwaard presenteerde dinsdagmiddag aan de IJsseldijk het resultaat van zijn onderzoek aan de wethouders Jaap Blankenburg (Krimpen aan den IJssel) en Dilia Blok (Krimpenerwaard). Ook diverse vertegenwoordigers van historische verenigingen waren aanwezig bij de doop.

Tien eeuwen vliegen voorbij op de 288 pagina's van 'Het Krimpenerwaard Boek' dat door WBOOKS voor de zeer schappelijke prijs van 14,95 euro wordt uitgegeven. Het Streekfonds Krimpenerwaard en Bisdom van Vliet maakten met financiële bijdragen de samenstelling van het historisch document mogelijk. "Een boek voor iedereen", stelde museumdirecteur Janine Nauta wervend. "Niet alleen bekende feiten worden nog eens belicht, maar vooral de unieke verhalen en anekdotes zorgen voor veel leesplezier."

Enderink hoopt eveneens dat zijn monnikenwerk in brede kring wordt gewaardeerd. De Gouwenaar heeft de feiten en verhalen per kern opgetekend en stuitte naar eigen zeggen nogal eens op 'onontgonnen terrein'. "Het heeft na selectie geleid tot een gevarieerde opzet. Veel aanwijzingen voor onderzoek kwam tot stand door stukken uit het Streekarchief Midden-Holland en verhalen uit de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard. Daarnaast heb ik ook een deel van het boek van Henk Povée over tien eeuwen tussen Lek en IJssel bestudeerd." De torenhoge Grote Boer en minister-president Wim Kok komen aan bod. Maar ook wereldreiziger Olivier van Noort en ambachtsvrouw Anna van Barnevelt vullen de kolommen. Enderink vult het aan met wetenswaardigheden. Hij beschrijft de werkzaamheden van zalmvissers en walvisjagers en legt uit hoe de Krimpenerwaard de Republiek meesleepte in de oorlog.

Verdeling

De schrijver stoorde zich niet aan gemeentegrenzen. De jonge historicus maakte een verdeling van ongeveer twintig verhalen per kern, waarbij het strategisch gelegen Schoonhoven iets meer aandacht kreeg. Wethouder Blok verheugde zich alvast op 'het geheim van Berkenwoude', maar kon dat al bladerend niet zo snel vinden. Voor wie geïnteresseerd is: dat verhaal gaat over de turfwinning in Perkouw rond 1890. De kwaliteit was echter te matig om er de kachel mee te stoken. De zoektocht werd snel gestaakt. Alle investeringen waren vergeefs. De polder heeft er veel waterpartijen aan over gehouden. Het Krimpenerwaard Boek verschijnt op 4 mei op de markt.


Pieter van der Laan