Boezemmolen No. 6 staat tijdelijk stil

haastrecht • Samen met 47 andere molens is Boezemmolen No. 6 in Haastrecht tijdelijk stilgezet omdat er bouten kunnen losraken.

Daardoor bestaat volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het risico dat de wieken niet goed blijven zitten. Reden om alle molens met zogenaamde 'gedeelde wieken' stil te zetten tot het probleem verholpen is. Dat zou volgens de dienst kunnen door de reparaties of vervanging door roeden uit één stuk.

Stichting het Zuid-Hollands Landschap gaf de molen in Haastrecht in 2011 haar kap en wieken terug. Vroeger vervaardigden ze de wieken uit één stuk. Om de kosten van vervoer te beperken en om verzinken mogelijk te maken besloot de stichting de nieuwe wieken voor de boezemmolen door midden te delen. Twee aan twee werden de vier delen in het midden door 32 bouten aan elkaar bevestigd. Deze techniek wordt in veel molens in Nederland gebruikt.

Vorig jaar brak er een bout in de constructie. Na uitgebreid onderzoek, waarbij de molen toen drie maanden stilstond, bracht de producent een versteviging aan. De molen draaide daarna circa een jaar zonder nieuwe breuk. Na een vergelijkbare schade in een molen in Schiedam ontstond er echter twijfel over de levensvatbaarheid van deze oplossing. Om elk risico uit te sluiten besloot de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed alle 48 molens met gedeelde wieken stil te zetten. Hoe lang de Boezemmolen stil zal staan, is afhankelijk van de oplossing die de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zal kiezen. Ondertussen gaat de restauratie van molen verder. Het Zuid-Hollands Landschap hoopt in het najaar 2017 de maalvaardige molen feestelijk te kunnen openen met draaiende wieken en scheprad. De molen zal tot die tijd ook voor publiek toegankelijk blijven.