• V.l.n.r.: Peter Vos, Robert van der Hek en Stephan Tellier namens Het Kontakt.
• V.l.n.r.: Peter Vos, Robert van der Hek en Stephan Tellier namens Het Kontakt. Foto: Rick den Besten

Prijs en nominaties voor Het Kontakt

krimpenerwaard • Robert van der Hek van Het Kontakt (editie Krimpener- en Lopikerwaard) heeft donderdag de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2017 gewonnen. Het Kontakt sleepte ook twee nominaties voor fotografie in de wacht en een nominatie voor het beste commerciële initiatief.

Van der Hek won de nieuwsbladprijs met een reeks verhalen over 'armoede in de polder'. De serie van tien artikelen werd in de tweede helft van 2016 gepubliceerd en werd afgesloten met een televisie-uitzending, dankzij samenwerking met RTV Krimpenerwaard. In de verhalen kreeg armoede een gezicht, volgens de jury: 'Een prachtige serie waarin de diverse herkenbare aspecten van de problematiek op een pakkende wijze worden geëtaleerd en geduid, maar waarin tevens een toekomstperspectief niet vergeten wordt'.

Robert van der Hek toonde zich verguld met de uitverkiezing: "Ik was al blij met de nominatie, laat staan met de eerste prijs. Dit is een mooie ervaring, maar vooral een erkenning voor de serie en de mensen die eraan hebben meegewerkt. Zij hebben het -al dan niet anoniem- aangedurfd om zich bloot te geven." De Giessen-Oudekerker ontving zijn trofee op de landelijke NNP-dag, die donderdag werd gehouden in Nationaal luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad.

De serie viel tweemaal in de prijzen, want Stephan Tellier kreeg een nominatie voor één van de geportretteerden, Peter de Frankrijker. Het oordeel van de jury bij deze foto was onder meer dat 'met een goed gevoel de juiste sfeer is vastgelegd; derhalve een voortreffelijk sociaal portret, dat een uitstekende illustratie vormt bij het onderwerp'. Stephan Tellier won vorig jaar de prijs voor de nieuwsbladfotografie met zijn foto van de doortocht van het Tour de France-peloton door Haastrecht. De rasfotograaf is blij met de nieuwe erkenning voor zijn werk: "Het geeft een enorme boost om vooral zo door te gaan." Tellier werd verrast door de hoeveelheid reacties op social media. "Ik kreeg enorm veel support van mensen die het me blijkbaar echt gunnen. Dat is hartverwarmend." De serie 'Armoede in de Polder' is terug te vinden op de website van Het Kontakt, editie Krimpenerwaard (www.hetkontakt.nl)

Ook voor Kontakt-fotograaf Nico van Ganzewinkel (editie Leerdam) was er een nominatie. De winnende foto van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie was voor Job Schepers van de Texelse Courant met een foto van gestrande potvissen op Texel. De nominatie voor de A.M. Banda-prijs, de prijs voor het beste commerciële initiatief, kreeg Peter Vos van Het Kontakt (editie Land van Heusden en Altena) voor de uitgave 'Het Kontakt & Streekdagen 2016'.

De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n vijftig uitgeverijen zijn aangesloten. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs worden jaarlijks uitgereikt.