• Peter Dons met zijn nieuwe cd en op televisie een beeld uit de videoclip.
• Peter Dons met zijn nieuwe cd en op televisie een beeld uit de videoclip. Foto: wijntjesfotografie.nl

Nieuwe cd 'Geloof, Hoop en een heleboel liefde'

Peter Dons 'Geniet van het leven'

Het leven lacht Peter Dons toe dezer weken. Hij geniet van de reacties op zijn nieuwe single en reist stad en land af voor de promotie van zijn cd 'Geloof, hoop en een heleboel liefde'.

"De single 'Geniet van het Leven' wordt goed opgepakt, daar ben ik erg blij mee", vertelt de in Ammerstol woonachtige artiest. "Het nummer is veel te horen op de radio, al zijn het met name, daar ben ik eerlijk in, de kleinere, lokale en regionale zenders. Daarnaast heeft Radio NL het opgepikt en staat het al enkele weken in de verzoekparade van TV Oranje. Voor dat laatste dank ik mijn fans, die me altijd steunen."
'Geniet van het Leven' is een meezinger, een lekker vlot nummer met de boodschap: 'Pluk de dag'. "Dat raad ik iedereen aan", zegt de 62-jarige zanger. "Het leven is te kort om je druk te maken om dingen die niet belangrijk zijn. Mensen putten kracht uit muziekteksten; dat hoor ik gelukkig ook vaak over mijn nummers."
De videoclip bij het liedje, te zien op YouTube, werd voor het grootste deel opgenomen in de Krimpenerwaard.

Zelf geniet Peter Dons met volle teugen van het leven als artiest. Na vroeger verschillende banen te hebben gehad –'twaalf ambachten, dertien ongelukken'-, volgde de geboren Rotterdammer zijn hart. "Zingen is wat ik het liefste doe. Daar steek ik vrijwel al mijn tijd en energie in."
Dit terwijl het vaak, ook daar draait Peter Dons niet omheen, geen vetpot is. "Neem het uitbrengen van een cd. Dat kost gewoon heel veel geld. Niet alleen de opnames in een studio en het daadwerkelijk persen van de schijf, maar ook het inhuren van muzikanten en de promotie van het album kosten het nodige. Je mag blij zijn als je dat er allemaal uit haalt." Maar waarom doet de zanger het dan? "Een cd is een visitekaartje. Ik doe zo'n 150 optredens per jaar en dan kan je niet steeds met dezelfde nummers aankomen. Je moet in jezelf investeren."
Geniet van het Leven is de tweede single van zijn nieuwe cd 'Geloof, Hoop en een heleboel Liefde', waarvan de gelijknamige titeltrack niet alleen een gevoelige snaar raakt bij de luisteraars. "Ik heb mijn ziel en zaligheid in dat lied gelegd. Ik schreef het nummer namelijk rond het overlijden van mijn vader. Ik was boos, verdrietig en teleurgesteld in alles wat er op dat moment met mij en in de wereld gebeurde en heb geprobeerd dit van mij af te schrijven. Geloof, hoop en liefde zijn de pijlers van ons aardse bestaan. En zo komen met dit nummer over de dood en 'Geniet van het leven' twee uitersten samen op het album." Van de veertien Nederlandstalige liedjes op de cd schreef Peter er de helft zelf.

Het aanschaffen van een cd is zelfs voor de trouwste fans, met streaming-diensten als Spotify en Deezer, en daarnaast YouTube, geen vanzelfsprekendheid meer. "Ik krijg regelmatig de uitdraaien van bijvoorbeeld Spotify en zie daarop dat mijn muziek ook in Canada, Colombia en Amerika wordt beluisterd. Dat komt met name door een Engelstalig album dat ik in 2011 uitbracht met liedjes van de in 1923 geboren countryzanger Jim Reeves."
Vervolgens: "Ik kan je hele A4-tjes laten zien van hoeveel keer mijn nummers zijn gestreamd. Daaronder staat dan de afrekening: een paar euro.. Bij 25 euro mag je een factuur sturen. Ik heb dat de afgelopen jaren twee keer gedaan, dat zegt genoeg. Neemt niet weg, dat ik het leuk vind dat mensen naar mijn muziek luisteren. De tekst komt recht uit mijn hart en ik geniet ervan als anderen dat waarderen."

Hij kijkt met veel plezier terug op zijn jubileumtheatershow afgelopen najaar in Theater Zuidplein, toen hij zijn 12,5-jarig artiestenbestaan vierde. "Ik werd die avond begeleid door de basisband van VOF De Kunst, uitgebreid met nog vier rasmusici en achtergrondzangeressen. De reacties waren hartverwarmend. Bij de populaire nummers was de zaal één deinende massa. Kippenvel." Hij droomt van een hit, al is het maar een kleintje, die zijn doorbraak zou betekenen. "Tegelijkertijd weet ik dat daar ook andere factoren een rol in spelen. Factoren waar je geen invloed op hebt. Hoe dan ook, met of zonder hit, hoop ik tot mijn zeventigste door te blijven zingen."

Ondertussen reist hij stad en land af voor een wisselend publiek. Later dit jaar zal Peter Dons bovendien enkele optredens in de Krimpenerwaard verzorgen, al kan hij daar nog niet te veel over zeggen. "Simpelweg omdat het evenementen betreft die ik zelf niet organiseer. Het is dus niet aan mij aan om daarvan informatie naar buiten te brengen." Wel zal hij te zien en horen zijn in zijn thuishaven Ammerstol. Want hoewel hij Rotterdammer in hart en nieren is, woont hij inmiddels langer in Ammerstol dan hij in de havenstad heeft gewoond. Dons tot besluit: "Ik ben hier in 1979 komen wonen toen ik bij de Lord Shop in Schoonhoven werkte en ben nooit meer weggegaan. Ammerstol is een mooi en gezellig dorp en een goede uitvalsbasis voor mijn optredens in het hele land."

'Geloof, hoop en liefde zijn de pijlers van ons bestaan'