Rapport Riek Bakker kompas voor toekomst

'Betere ontsluiting heeft prioriteit'

krimpenerwaard • Aldus blijkt uit de 'Strategische visie voor de Krimpenerwaard', die door Riek Bakker, voorzitter van de Waardcommissie, werd gepresenteerd aan de gemeenten Krimpen a/d IJssel en Krimpenerwaard.

Mobiliteit bepaalt het succes in de komende dertig jaar. Bakker: "We stuitten tijdens het onderzoek naar de toekomst van de Krimpenerwaard voortdurend op de vragen: 'Hoe kom je er in? En hoe kom je er uit? Met een bredere Algerabrug en een tweede oeververbinding bij de Hollandse IJssel, die verderop aansluit bij de A20, kan je in ieder geval bij ernstige calamiteiten de polder ontvluchten." Volgens Riek Bakker ontstaat er letterlijk ruimte voor toerisme, recreatie, handel en landbouw als je niet vastloopt in een trechter. Met name de Rotterdamse regio biedt volop kansen voor een opbloeiende economie. Gert-Jan Ruit, winkelier uit Lekkerkerk, beaamde dat. "Ondernemers hebben het hier heel behoorlijk voor elkaar, maar we lopen wel tegen onze grenzen aan. De vitaliteit is in het geding."

Het rapport dat professor Riek Bakker afgelopen week in het Cultuurhuis van Krimpen aan de Lek presenteerde, krijgt brede steun van inwoners, ondernemers en agrariërs uit de Krimpenerwaard. Het is volgens de stedenbouwkundige uit Berkenwoude 'een kompas voor de toekomst'. Ze benadrukte dat de talloze aanbevelingen, suggesties en ideeën min of meer een grabbelton vormen voor de bestuurders van beide gemeenten. "Het is geen blauwdruk. Dit rapport biedt een doorkijk tot het jaar 2050. In de tussentijd worden tal van uitvindingen en innovaties gedaan, die hun weerslag zullen hebben. Dit basisdocument kan betrokkenen op weg helpen."

Diverse inwoners hebben hun mening gegeven en deskundigen schetsten toekomstige situaties. Bakker: "In amper een half jaar tijd zijn er talloze bijeenkomsten gehouden om de kansen in kaart te brengen. Daarbij hanteerden we drie vergezichten: Laten we alles bij het oude? Zetten we onze schouders eronder? Of betrekken we de stedelijke omgeving bij onze plannen? Niemand wilde rustig voortkabbelen. Om bevolkingskrimp en een uittocht van jongeren tegen te gaan, moet je actief zijn op divers gebied. Dus vooral inzetten op samenwerking. We stuitten nogal eens op wantrouwen. Daarom luidt de titel van het rapport ook 'Hernieuwd vertrouwen'. Niet tegenover elkaar blijven staan, maar met elkaar kansen benutten." Bakker borduurt voort op een eerder rapport, dat ze twee jaar geleden in opdracht van de Rabobank lanceerde. Dat ging over de 'Kracht van de Krimpenerwaard'. Volgens Commissaris van de Koning Jaap Smit duurde het anderhalf jaar, voordat de eerste uitkomsten zichtbaar waren. "Het belangrijkste is natuurlijk dat je ermee verder gaat. Veel goede bedoelingen worden vaak gesmoord." Het rendement wordt bepaald door de uitvoering. Door het samenstellen van een Waardcommissie, met onder anderen Commissaris van de Koning Jaap Smit, Deltacommissaris Wim Kuijken en oud-minister Sybilla Dekker, kunnen de gemeenten de aanbevelingen niet negeren of wegwuiven. Wel zullen politieke besluiten moeten worden genomen om elementen van het rapport in gang te zetten. Om de vervolgstappen vlot te trekken, wijst Bakker op het aanstellen van een verkenner en – in een later stadium – een procesmanager. Binnenkort komen de gemeenteraden van Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard bijeen om het rapport te bespreken. Het hele rapport is in te zien via: www.visiekrimpenerwaard.nl/eindrapport/

Pieter van der Laan