• Het zorgtrio speelt in op de vraag van kankerpatiënten naar aanvullende behandelingen.
• Het zorgtrio speelt in op de vraag van kankerpatiënten naar aanvullende behandelingen. Foto: wijntjesfotografie.nl

Oncologisch welzijnsteam in Stolwijk

stolwijk • Complementaire zorg voor mensen met kanker naast de reguliere zorg. Oncologische voetverzorging, holistische massage en acupunctuur kunnen het welzijn van kankerpatiënten sterk verbeteren. Door deze aanvullende behandelingen wordt hun mobiliteit vergroot, pijn verlicht en misselijkheid bestreden.

Dit initiatief vanuit VoetenWelzijn is begin dit jaar ontstaan om de expertise die aanwezig is binnen het team van VoetenWelzijn beter te benutten. In het team werken Ingrid van den Heuvel (oncologisch voetverzorger), Ria Vingerling (acupuncturist) en Aukje Bakker (holistisch massagetherapeut) samen. Zij hebben alledrie aanvullende opleidingen gevolgd om een goede en aangepaste behandeling te bieden aan mensen met de diagnose kanker.

Het zorgtrio speelt in op een groeiende vraag van kankerpatiënten naar aanvullende behandelingen. Zij benadrukken dat de patiënt daarvoor eerst in overleg moet treden met de oncologisch verpleegkundige of behandelend specialist.

De verschillende behandelingen worden aangeboden aan mensen die net de diagnose kanker hebben gekregen of reeds in een behandeltraject zitten, dan wel uitbehandeld zijn. Aukje Bakker: "Als de diagnose kanker is gesteld, ziet je leven van de een op de andere dag er heel anders uit. Je leven komt in het teken van de ziekte te staan. De behandelingen zoals operaties, chemotherapie, bestralingen en hormoontherapie, en de bijwerkingen daarvan, kunnen je uit balans brengen. In deze hectische periode kan een massage momenten van ontspanning bieden. Even aandacht voor jezelf als persoon."

Dat meent ook Ria Vingerling, die met acupunctuur blokkades kan opheffen en het zenuwstelsel stimuleert. "Er komen stoffen vrij, die je een positief gevoel geven. De effectiviteit van deze behandeling is wetenschappelijk aangetoond. Let wel: geen genezing, maar verlichting. In Amerika doen ziekenhuizen steeds vaker een beroep op acupuncturisten. De patiënt krijgt weer vertrouwen in zijn of haar lichaam."

Met acupunctuur kunnen bijwerkingen van bepaalde medicijnen worden verminderd en kan zelfs de palliatieve zorg worden verbeterd. "En daardoor ook de kwaliteit van leven", meent Ria, die een specifieke training heeft gevolgd om kankerpatiënten bij te staan.

De meerwaarde van drie afzonderlijke behandelingen was voor Ingrid van den Heuvel aanleiding om als oncologisch voetverzorger in het teamverband aan te treden. De drie kunnen elkaar immers versterken. "We hebben flink geïnvesteerd in onze opleiding, hebben ervaring met kankerpatiënten en menen dat we een kwetsbare groep prima kunnen bijstaan."

Een van de bijwerkingen van de chemokuren kan zijn dat de zenuwen aan het uiteinde van de tenen door chemo kunnen worden beschadigd. "Men krijgt een branderig gevoel, wat het lopen soms onmogelijk maakt. Daarnaast is er het hand- en voetsyndroom, dat voor roodheid, jeuk, blaren en een extreem droge huid kan zorgen. Om deze reden is het screenen van de voeten belangrijk, want als er een ontsteking ontstaat, moet de chemotherapie worden opgeschort. Indien nodig werken wij samen met een podoloog voor advies over passend schoeisel en/of steunzolen."

VoetenWelzijn is te vinden aan het Stolwaardplein 1 in Stolwijk: 06-51397556/www.voetenwelzijn.praktijkinfo.nl