Nieuwe stap in opknapbeurt Polsbroekerdam

polsbroekerdam • De opknapbeurt van Polsbroekerdam is weer een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Lopik verleent medewerking aan twee nieuwbouwplannen in het lintdorp.

"Als het meezit kunnen we over een jaar of twee een mooi afgerond project bewonderen, met daarin hopelijk ook een nieuw Wapen van Benschop en een minirotonde op de kruising Damweg-Zuidzijdseweg", concludeerde Gerrit Spelt. De wethouder had eerder van de hele raad complimenten gekregen voor zijn vasthoudendheid. Na jaren van onderhandelen en voorbereidingen kan er nu doorgepakt worden.

De plannen in het kort: aan de Noordzijdseweg 215, net buiten de bebouwde kom, wordt de huidige boerderij gesloopt om plaats te maken voor een woning in landelijke stijl. De overige gebouwen op dit perceel, met uitzondering van de stal, worden eveneens verwijderd. Om de uitstraling te bevorderen wordt een hooiberg herbouwd als bijgebouw en wordt een bestaande boomgaard in ere hersteld. Het bedrijf aan de Damweg 222 krijgt de bestemming wonen. Er verrijzen vijf nieuwe woningen: één in het bestaande bedrijfspand, één twee-onder-één kapwoning en twee losse woningen.

Eerder al gaf de gemeenteraad groen licht voor twee andere bouwplannen in Polsbroekerdam: Noordzijdseweg 225 (voormalige garage) en Noordzijdseweg 233 (voormalige bakkerij), maar deze projecten zijn nog niet in uitvoering.

Bij de 'upgrade' van Polsbroekerdam hoort ook de aanpak van de (onveilige) kruising Damweg-Benedeneind-Zuidzijdseweg. Daarbij is het gewenst dat de geplande nieuwbouw van Het Wapen van Benschop en de tegenovergelegen woning aan de Damweg 237 doorgaat. Een deel van de grond komt daarmee namelijk in het bezit van de gemeente, die dan de ruimte heeft om de minirotonde te realiseren. Hiertoe wordt eerst een verkeersonderzoek gedaan. Tenslotte wil de gemeente de Damweg richting Oudewater versmallen om hard rijden te ontmoedigen.

Robert van der Hek