• Clinic voor de jeugd op de nieuwe baan.
• Clinic voor de jeugd op de nieuwe baan. Foto: wijntjesfotografie.nl

TC Bergambacht looft all-weather banen

bergambacht • De speltechnische eigenschappen van een gravelbaan gecombineerd met de voordelen van een all-weather baan.

Dat beoogt tennisvereniging Bergambacht met de nieuwe Advantage RedCourt ondergrond. Het is het nieuwste type tennisbaan in Nederland. Gravel is bij tennissers nog steeds de favoriete ondergrond om op te spelen, maar is gebonden aan de seizoenen. TC Bergambacht wil de leden vaker van dienst zijn, maar beschikte over 'Canada Tenn'. Daarom investeerde het bestuur - na goedkeuring van de leden - in vier fonkelnieuwe tennisbanen. De club nam deze afgelopen zaterdag feestelijk in gebruik. Dat ging gepaard met een clinic, een borrel en een buffet. 's Avonds gingen de voetjes van de vloer.

Voordat wethouder Pieter Neven de opening verrichtte, was er een gezellige clinic voor de jeugd. Trainer Ivo Noorlander, werkzaam bij tennisschool Tigu, werd tot zijn verbazing geconfronteerd met 39 enthousiaste beginners en gevorderden. "Een grote opkomst. Ik had er m'n handen vol aan, maar het was leuk om dit te doen."

De toekomst van TC Bergambacht loopt hier rond, stelde ook voorzitter Jaap Ritskes tevreden vast. "Dat is een goede zaak. Deze tennisclub kan nog wel wat leden gebruiken. We zitten nu rond de 260. In twee jaar tijd zijn er ruim 80 leden gestopt. Het is een landelijke tendens. Mensen willen zich niet binden en gaan fietsen of wandelen, Je moet dus kwaliteit bieden om de sport aantrekkelijker te maken. Met deze all-weather banen zetten we een nieuwe stap."

TCB telde 120.000 euro neer voor de vier banen. Voor een deel spaargeld en de rest via een hypothecaire lening bij de bank. Het past in de aanpak van de club om de accommodatie stapsgewijs te verbeteren. Daar werd vijf jaar geleden een begin mee gemaakt met de bouw van een nieuw clubgebouw. Met de onderhoudsvriendelijk banen kunnen de leden in alle jaargetijden een balletje slaan. Dat laatste hangt ook af van de hand- en spandiensten van hun clubgenoten. "Je zal dan ook buiten het reguliere seizoen bardiensten moeten draaien en de toiletten moeten schoonmaken. Dat moet je eerst regelen, voordat je het sportpark het hele jaar openstelt", aldus Ritskes.

Pieter van der Laan