• Opening van twee modelwoningen aan de Kleine Vlietstraat (Krimpen) op 7 mei 1949.
• Opening van twee modelwoningen aan de Kleine Vlietstraat (Krimpen) op 7 mei 1949.

QuaWonen 100 jaar: 'Blijf bij je leest'

krimpenerwaard • Geen vuur stoken in huis, de dorpel niet met mest besmeuren en de bestuurders van de corporatie te allen tijde toelaten in de woning om te zien of het nog wel netjes is. Zie hier het huurdersreglement uit 1917, dat in Bergambacht en Krimpen aan de Lek werd verspreid onder de eerste bewoners.

Rob van den Broeke, de huidige directeur-bestuurder van QuaWonen, kan zich wel vinden in deze betutteling. "Ook al zie ik voor mijzelf geen rol weggelegd als toezichthouder", lacht hij. "Het geeft in ieder geval aan dat de corporatie zuinig was en is op haar bezit. Daar is niets mis mee."

Tijden veranderen, ook al zijn de uitgangspunten van de eerste woningbouwvereniging nog steeds van toepassing: mensen een dak boven hun hoofd bieden. "Destijds ontstaan door particulier initiatief. Vaak via geloofsgenoten of eensgezinde arbeiders. Je had hele buurten met dezelfde normen en waarden. Zij dachten toen ook: samen kun je meer en sta je sterker. Als je dat naar het heden vertaalt, zou je dat als samenwerken aan een leefbare, vitale wijk kunnen bestempelen. De cirkel is dus rond."

Toen ging het om sociale woningen voor grote gezinnen. Van den Broeke: "Nu kijken we naar wonen, zorg en welzijn voor ouderen, eenpersoonshuishoudens en starters. Daarnaast zijn er in combinatie met projectontwikkelaars en gemeenten mogelijkheden voor aanpassingen en verbreding van het aanbod. Als ik bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van Schoonhoven Noord en het hart van Krimpen aan de Lek kijk, zie ik dat dit samenspel leidt tot een fraaiere wijk. Diverse locaties zijn gesloopt en opgeknapt. Bij de bouw van de nieuwe PLUS, aan de Adam van Vianenstraat, heeft QuaWonen in samenspraak met de gemeente en Plus Vastgoed 36 appartementen bovenop de winkel gezet. Daarmee geef je huurders een prachtige plek en het winkelcentrum een duidelijke boost."

Dat mag ook wel, want aan kwaliteit hangt een stevig prijskaartje. QuaWonen investeerde al miljoenen in deze wijk. "We hebben berekend dat we tussen 2010 en 2023 een slordige 92 miljoen euro uitgeven. Dan gaat het je even duizelen. Maar dat kan deze wooncorporatie aan door zijn financiële gezondheid en de permanente kasstroom. Wij nemen geen ongehoorde risico's, zoals die in de media voortdurend zijn belicht. Blijf bij je leest, is ons credo."

De jubilaris pakt bescheiden uit bij een toch wel grote mijlpaal. "We hadden eerlijk gezegd geen idee hoe we dit jubileum zouden omlijsten. Een boekje met historie, duurzame tips en fiets-, skate- en wandelroutes voor onze huurders leek ons een passend geschenk."

Pieter van der Laan