• Een blij verraste Johan en Conny Snoek.
• Een blij verraste Johan en Conny Snoek. Foto: boerderijzuivel.nl

Winnaars Cum Laude Awards 2017

Kaasmakers in de prijzen: 'topkaas!'

regio • In de categorie 'boerenkaas belegen' kwam de fam. Snoek uit Berg ambacht als winnaar uit de bus. De jury was lovend: 'De kaas heeft een volle smaak, die blijft hangen. Volle room met een vleugje zout van perzik. Topkaas!'

Voor het familiebedrijf was het de eerste keer dat ze meededen aan de verkiezing. "Een handelaar bracht me op het idee", meldt kaasmaakster Conny Snoek, die hiervoor één van kazen van de plank haalde. "We hebben niet speciaal voor de verkiezing een kaas gemaakt. Ik heb een op het oog mooi exemplaar uitgezocht en ingestuurd. Je weet nooit precies hoe die smaakt, want je kunt er immers niet in kijken. Het blijft ook een natuurproduct. Hoe dan ook, we hadden nooit verwacht een prijs te winnen en waren dan ook blij verrast met de uitverkiezing."

Er wordt al generaties lang kaas gemaakt op familiebedrijf Snoek en de eerste prijs voelt als een bekroning. Daarnaast won Snoek in de categorie jong belegen de -gedeeld- tweede prijs.

Nuchter als Conny, haar man Johan en zoon Ruud zijn, namen ze de Cum Laude Award ingetogen in ontvangst en gingen daarna vooral weer aan het werk. Want er is immers genoeg te doen. "Maar het begint nu te landen", erkent Conny. "We krijgen veel leuke reacties en ook extra aanloop voor de kaas. De impact van de verkiezing is groot."

Kaasboerderij Speksnijder in Lekkerkerk werd winnaar bij zowel 'jong belegen' als overjarig. 'Heerlijk smeuïge kaas, die echt naar de boerderij smaakt. Deze wil ik thuis', aldus een van de juryleden over de winnende jong belegen kaas.

Over de overjarige kaas: 'Een rijke smaak. Zacht met een duidelijke smaak van volle melk. Doet het goed na een stevige maaltijd met een goed glas port. Nasmaak met een licht bittertje, die vraagt om het volgende stuk'.


De kruidenkaas van Kaasboerderij Verweij in Polsbroek was lekkerder dan de andere inzendingen in deze categorie, oordeelde de jury: 'Beetje eng dat groene, daar moet ik me even overheen zetten. Lekkere frisse kaas met kruiden die in balans zijn. De 'hulk' onder de kazen'.

Dat 'groene' spreekt de consument juist aan, zegt Cock Verweij namens de boerende en kaasmakende broers aan de Zuidzijdseweg 142-A.

"We hebben zowel een geheel groene, blauwe, rode als paarse kaas. Klanten vinden het prachtig." De ingezonden groene kaas dankt zijn kleur aan het toegevoegde kiwisap. "We hebben voor de verkiezing een kaas teruggehaald van de handelaar, want zelf hadden we niets meer liggen", verklaart Cock Verweij. "Het is dus geen speciaal 'vertroetelde' kaas geweest. Helemaal bijzonder was dat de inzending met 99 van de 100 te behalen punten extreem hoog scoorde. Daar zijn we uiteraard heel blij mee."

Robert van der Hek