• De ondernemers op De Nieuwe Wetering moeten het nog steeds met onverharde bouwwegen doen.
• De ondernemers op De Nieuwe Wetering moeten het nog steeds met onverharde bouwwegen doen. Foto: Robert van der Hek

'Het bedrijventerrein is in deze staat geen visitekaartje'

'Rondetafelgesprek' Nieuwe Wetering

bergambacht • Doel is een oplossing te vinden voor diverse problemen op het Bergambachtse bedrijventerrein, zegt Kees Larooij namens het CDA.

Al meer dan anderhalf jaar maakt De Nieuwe Wetering –uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein De Wetering- een 'desolate' indruk, stelt de CDA-woordvoerder: "De bouwwegen zitten vol hobbels en kuilen en de bedrijven hebben binnen de kortste keren stof binnen. Voor sommige ondernemingen is dat funest, voor zowel hun productie als de verkoop."

Ook ontbreekt het aan goed werkend internet op De Nieuwe Wetering, vervolgt Larooij: "Dat is in deze tijd ondenkbaar, zeker voor het runnen van een modern bedrijf. De projectontwikkelaar (Dynamivast, red.) zou de wegen en riolering aanleggen als een bepaald deel van de gronden verkocht zou zijn, om deze dan vervolgens aan de gemeente over te dragen in beheer. Helaas liep het anders dan gepland. De verkoop stagneerde en dus de afbouw van het bedrijventerrein ook."

Wat ook niet helpt is dat de aanleg van de rotonde in de provincialeweg, nodig voor de ontsluiting van het bedrijventerrein, al geruime tijd stilligt vanwege een conflict tussen de Provincie en aannemer BAM Infra. Larooij: "Ondertussen laat de aangebrachte riolering op het bedrijventerrein op diverse plaatsen te wensen over en wil de gemeente dat werk niet overnemen. Alle reden voor betrokken partijen om veel energie te steken in de schuldvraag." Het CDA roept partijen als de gemeente, projectontwikkelaar, provincie en de gevestigde bedrijven op om samen te komen en naar een oplossing te zoeken. "Want ondertussen is er één groep die de rekening betaalt, namelijk de ondernemers die er al zitten."

Geen visitekaartje

Arno Graveland van AB Containers, welk bedrijf sinds september 2015 op De Nieuwe Wetering is gevestigd, kan bovenstaand verhaal alleen maar bevestigen: "Het bedrijventerrein is in deze staat geen visitekaartje. We ondervinden elke dag hinder van de slechte condities. Het kost tijd en geld. Neem de slechte staat waarin de wegen verkeren. Bij droog weer wordt het één grote stofboel, bij langdurige regen zitten de wegen vol met modderplassen. Of we daardoor schade hebben aan onze voertuigen? Dat is moeilijk aan te geven. Laat ik zeggen dat ze niet gemaakt zijn voor deze omstandigheden." Ook het ontbreken van een ontsluiting via de provincialeweg is een handicap. "Nu moeten we met zwaar materieel over het bestaande bedrijventerrein omrijden. Het kan, maar is bepaald niet ideaal." Ideaal is ook de internetaansluiting niet te noemen, dan wel het ontbreken daarvan. "We hebben alleen mobiel internet, geen vaste aansluiting. Het werkt, zolang je niet al te grote bestanden hebt. De capaciteit is beperkt." Kortom, het is behelpen, oordeelt Graveland zonder iemand de schuld te willen geven: "We kunnen elkaar houden aan gemaakte afspraken in het verleden, maar beter is het om te kijken naar het nu is. En vooral, hoe we dit gaan oplossen. Want dit is geen houdbare situatie. We zitten aan elkaar vast; we moeten er ook samen zien uit te komen."

Rotonde

De werkzaamheden aan het verkeersplein in aanleg, op de N210 tussen Bergambacht en Ammerstol, liggen al sinds eind 2015 stil. De provincie Zuid-Holland ligt in de clinch met aannemer BAM Infra na het constateren van scheuren in een groot aantal betonnen palen.

De provincie bereidde een kort geding voor, maar wacht nu eerst beoordeling van een 'deskundige partij' af. Vooralsnog is er nog geen zicht op hervatting van de werkzaamheden.

Hiernaast een reactie van Teus Oskam, directeur van Dynamivast Planontwikkeling BV, op de ontstane situatie.

Robert van der Hek