• Martijn Guichelaar en Mariska van der Wal bespreken de nieuwe inrichting van de Hogedijk.
• Martijn Guichelaar en Mariska van der Wal bespreken de nieuwe inrichting van de Hogedijk. Foto: Floris Bakker

Nieuwe inrichting voor stukje Hogedijk

bergambacht • Inwoners langs de Hogedijk in Bergambacht die aan de bel trokken vanwege het te snelle verkeer krijgen hun zin.

Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard gaat de dijkweg over een lengte van zo'n twee kilometer tussen Hem en Rode Licht aanpassen. Dat gebeurt volgens het concept 'Natuurlijk Sturen'. "Op een aantal natuurlijke plekken (bochten, uitritten en stopplaatsen) nemen we maatregelen om het snelheidsgedrag van de weggebruikers te beïnvloeden", legt Martijn Guichelaar van het waterschap uit.

Het doorbreken van het wegbeeld is één van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Zo krijgt het rood-zwarte asfalt bij de oude school een andere kleur en komt er een grote stip op het wegdek ter hoogte van de picknickplek. "Daarmee wek je de illusie dat er op die plek een andere onderlaag ligt en verminder je als weggebruiker onbewust je snelheid." Naast 'optische' aanpassingen komen er ook drempels en plaatst het waterschap waarschuwingsborden in bochten en schanskorven langs de weg. Dit alles om de snelheid maar naar beneden te krijgen.

Verrast

Want er wordt volgens bewoners - na de dijkversterking - 'stevig gereden' op het stukje dijk. Iets waar ze ook melding van deden. Daarop besloot het hoogheemraadschap een bewonersavond te houden. Guichelaar was toch wel wat verrast toen hij bewoners hoorde over het grote aantal hardrijdende auto's en motoren. "De Hogedijk staat bij ons nou niet bekend als een weg waar veel ongelukken gebeuren." Bewoonster Mariska van der Wal snapt dat wel. "Af en toe gaat er een motorrijder onderuit en ze rijden wel eens een brievenbus uit de grond, maar niemand maakt daar melding van." Het waterschap besloot metingen te verrichten en de resultaten bevestigden het beeld van de bewoners. Guichelaar: "Er wordt daar inderdaad te hard gereden en daar willen we nu iets aan doen." Samen met de bewoners ging het hoogheemraadschap op zoek naar verbeteringen. De bewoners benadrukten dat de dijk voor alle weggebruikers open moet blijven. Van der Wal: "Dit is natuurlijk een heel mooi stukje dijk, daar moet iedereen van kunnen genieten. Wel moet het besef er zijn dat hier mensen wonen en leven." Ze is dan ook blij dat het waterschap, in samenwerking met politie en gemeente, binnenkort een actie houdt. "Weggebruikers worden naar de kant gehaald, om ze te vertellen dat ze 'te gast' zijn op de dijk. Zo'n actie helpt meer dan het uitdelen van bonnen." Bewoners is gevraagd ook zelf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door de (veelal groene) hekjes op de dijk een opvallende kleur te geven. Of er bakken met geraniums aan te hangen. "Dan vallen ze meer op", zegt Guichelaar. "Het zijn misschien maar kleine dingetjes, maar daardoor zien weggebruikers wel dat er ook langs de dijk wordt gewoond."


Floris Bakker