• Proosten op de eerste paal van het bedrijfsverzamelgebouw.
• Proosten op de eerste paal van het bedrijfsverzamelgebouw.

Bedrijfsverzamelgebouwen in trek

schoonhoven • De bedrijfsverzamelgebouwen van Sales Midden Holland (SMH) op bedrijventerrein Zevender in Schoonhoven zijn in trek. Woensdagmiddag werd de eerste paal van alweer het derde complex geslagen door burgemeester Roel Cazemier.

Dat ging gepaard met knallend vuurwerk en champagne in een provisorisch opgetrokken feesttent. De fles mocht best ontkurkt worden. Directeur Maarten Rövekamp van Rijn & Vecht Projectontwikkeling heeft reeds tien kopers van diverse units van dit gebouw via makelaar Pablo de Loor gecontracteerd. De eerdere locaties tellen al 24 jonge bedrijven van divers pluimage. Het totaal komt dus uit op 34.

"Dat is een mooie score", vond Rövekamp. Hij stond zelf ook te kijken van dit succes, want in 2013 kon hij de units aan de straatstenen niet kwijt. "Zelfs gratis was er geen animo voor", vertelde hij aan zijn gehoor. "Toen hebben we onze architect Martin Stuurman uit Alblasserdam verzocht om ruimten met kleinere oppervlakten te tekenen. Het ging om units van 80 tot 100 vierkante meter. Daarna liep het als een trein."

In 2015 werd het eerste gebouw in gebruik genomen. In 2016 was nummer twee aan de beurt en de laatste versie wordt in het najaar van 2017 opgeleverd. Volgens Rövekamp blijft betaalbaar bedrijfsonroerend goed aantrekkelijk. "Voor veel ondernemers is dat voordeliger dan huren. Het is hun eigendom."

Dat was ook de overweging van reclamespecialist ROAX Design, waar de vennoten Max de Ruiter en Rogier de Groot zochten naar een nieuw onderkomen en aan de noordelijke rand van Zevender hun stulpje hebben gevonden. "Het was een investering, maar we hebben er veel zin in", stelt Max de Ruiter. Ze kregen alvast een bemoedigde aansporing van burgemeester Cazemier, die een aantal jonge ondernemers ontdekte en hen succes wenste.

RIZ Bouw gaat na het heien van de palen aan de slag op dit terrein. Er zijn nog twee units te koop.

Pieter van der Laan