• Yara Barazy en Mariëlle Azim.
• Yara Barazy en Mariëlle Azim. Foto: Adri Verhoeven

Arabisch-Nederlandse culturele avond

haastrecht • In Theater Concordia te Haastrecht wordt vrijdag 24 maart de eerste Arabisch-Nederlandse culturele avond gehouden. Muziek, film, stroopwafels en baklava worden ingezet om elkaar en elkaars gewoonten beter te leren kennen.

De klassiek geschoolde Syrische zangeres Shaza Hayek zal naast liederen uit het Midden-Oosten ook in het Nederlands zingen. Daarnaast is de Arabische film The Idol te zien. De inloop is om 19.00 uur, de entree bedraagt 7 euro.

De Haastrechtse Mariëlle Azim en de van oorsprong Syrische Yara Barazy zijn twee leden uit de organiserende werkgroep. Mariëlle, die zelf al jaren met haar Palestijnse man in Haastrecht woont, kwam op het idee van deze film- en muziekavond. "Ik haal zelf heel veel moois uit de Nederlandse en Arabische cultuur. Je hoeft niet hetzelfde te zijn of dezelfde gebruiken te hebben om met elkaar om te gaan. Daarom vind ik het zo leuk dat het bestuur van theater Concordia, Krimpenerwaard Intercultureel en PalestineLink zo enthousiast reageerden en meehielpen met organiseren. Het wordt gewoon een gezellige avond."

Door dit project heeft zij Yara van Krimpenerwaard Intercultureel leren kennen. "Ik was verrast hoe goed zij de taal al beheerst. Maar dat blijkt niet zo gek, zij heeft gevoel voor taal." Yara: "Al in het AZC was ik bezig de Nederlandse taal te leren. Taal is de sleutel en brengt je ergens." Yara werkte in Syrië als Arabisch-Engelse tolk/vertaler en zette gewoon door, met als resultaat dat zij nu in zo'n korte tijd al een gesprek in het Nederlands kan voeren.

De avond in Concordia wordt om 19.45 geopend door wethouder Lanvinja Sleeuwenhoek. De opzet is laagdrempelig; iedereen vanaf 12 jaar die nieuwsgierig is naar de Arabische cultuur en muziek is welkom. Voor de pauze zingt Shaza Hayek. Na de pauze wordt 'The Idol' vertoond. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, een Palestijnse zanger die in 2013 de talentenjacht Arab Idol won. Reserveren kan via www.theaterconcordia.nl of op werkdagen vanaf 17.00 uur in Grand Café Concordia. Indien niet alle kaarten zijn verkocht is kaartverkoop ook mogelijk vlak voor de voorstelling aan de kassa.

Adri Verhoeven