• Herbert Lindhout en Koos Hoogendoorn in de nieuwe inloopvolière.
• Herbert Lindhout en Koos Hoogendoorn in de nieuwe inloopvolière. Foto: Adri Verhoeven

Hoogendoorn weer open na vogelgriep

stolwijk • Dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk heeft zaterdag, na bijna drie maanden van gedwongen sluiting, haar deuren weer geopend.

Uit alle dierenverblijven op het 20.000 vierkante meter grote bedrijfsterrein klinkt weer het vertrouwde geluid. Siervogels zingen het hoogste lied, de kippen scharrelen gezellig rond in de hokken en de parkdieren lopen als vertrouwd in de wei. Koos Hoogendoorn en zijn team hebben de vogelgriep achter zich gelaten en gaan positief gestemd de toekomst tegemoet.

Toch zal woensdag 21 december 2016 voor Hoogendoorn altijd een zwartomrande datum blijven. De dag markeert de grootste nachtmerrie die de dierenhandel zich kon voorstellen: de constatering van vogelgriep en het ruimen van alle dieren, met als gevolg een enorm verdriet én een administratieve rompslomp die zijn weerga niet kent.

"Toen twee van mijn jongens op woensdag 21 december achterin het land een groep tamme eenden wilden vangen voor de verkoop, lagen ruim twintig dieren dood op de grond. Het was direct duidelijk dat het om vogelgriep ging." De dierenhandelaar schakelde zo snel mogelijk de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in om vervolgens in een nachtmerrie te belanden. "Ik deed twee keer een poging om vanuit mijn op het bedrijfsterrein gelegen woning te gaan kijken bij de ruiming. Maar ik werd als vanzelf weer gedwongen om terug te keren. Ik kon het gewoon niet aanzien."

Maar dankzij de maximale begeleiding van de medewerkers van de NVWA en hulp van veel mensen uit de persoonlijke omgeving hebben Koos, bedrijfsleider Herbert en het hele team de knop heel snel om kunnen zetten.

Beide heren zijn er van overtuigd dat zij die kracht in het bijzonder van God ontvangen hebben. Daarnaast zijn ze dankbaar voor alle hulp die ze kregen. "In nood leer je je vrienden kennen, luidt het spreekwoord. Gelukkig bleken we veel vrienden te hebben. Ik zou er een boek over kunnen schrijven" verhaalt Hoogendoorn. "Wij hebben veel bijzondere dingen meegemaakt en zoveel hulp gehad. Gisteren nog bracht een man uit Vinkeveen acht sierkalkoenen: een cadeautje voor alle ellende die we hebben meegemaakt. Een kinderboerderij uit Amsterdam schonk ons diverse sierkippen. Daar word je warm van."

Onder de bezielende leiding van bedrijfsleider Herbert Lindhout nam dierenhandel Hoogendoorn de gelegenheid van de gedwongen sluiting te baat om de bedrijfsvoering waar nodig aan te passen. Herbert hierover: "De verkoopruimte van diervoeders is vernieuwd en ook de hokken hebben een opknapbeurt gehad." Bijzonder trots is Herbert op de nieuwe inloopvolière. "Bezoekers kunnen nu via een sluis de volière binnenlopen en alle siervogels in hun natuurlijke omgeving bewonderen." Het bedrijf neemt zoveel mogelijk maatregelen om herhaling van het doemscenario vogelgriep te voorkomen. "We gaan ons in de toekomst meer richten op de particuliere verkoop en op de beleving van onze klanten. Aan de export van grote groepen vogels en overige dieren kleven veel gezondheidsrisico's en dat willen we zoveel mogelijk vermijden. Bovendien brengt particuliere verkoop een andere, wat meer gemoedelijkere sfeer in het bedrijf. We hebben er alle vertrouwen in dat we hiermee de juiste richting inslaan."

Adri Verhoeven