• De Troubadours bestaan binnenkort tien jaar.
• De Troubadours bestaan binnenkort tien jaar.

Troubadours brengen overal jolijt

haastrecht • De 'Troubadours' uit Haastrecht zijn een begrip in de waard. De groep bestaat uit drie zangers, een gitarist en een accordeonist. Ze vieren binnenkort hun tweede lustrum.

Komende maand staan minstens vijf optredens op de agenda van de Troubadours. Het bejaarde gezelschap uit Haastrecht bestaat binnenkort tien jaar en is inmiddels een begrip in de regio.

Ketelbinkie

Frans Mulder (83), die niet alleen zingt maar zichzelf ook als manager naar voren heeft geschoven, begrijpt wel waarom het ensemble volop scoort.

"Wij zingen louter bekende liedjes. Iedereen kan meteen inhaken. En dat gebeurt in de regel ook."

Bij de eerste zinnen van 'De klok van Arnemuiden', 'Ketelbinkie' en het 'Kufsteinlied' begint het publiek al mee te deinen, volgens Mulder. "Het zijn plezierige middagen. Voor veel bewoners van verzorgingshuizen zijn wij het hoogtepunt van het jaar. Na afloop kwam een keer een vrouw naar me toe, die zei: 'Ik ben weer tien jaar jonger'."

Ouder

Frans Mulder is daarentegen tien jaar ouder geworden. "Ik ben soms blij als ik thuis m'n stoel weer zie. Aan de andere kant had ik dit nooit willen missen. We hebben samen veel lol en treden ook regelmatig op bij bruiloften en partijen."

Frans Mulder en John Boer besloten elf jaar geleden hun bestuursfuncties bij de Vlister Zangers neer te leggen. Na een pauze van een jaar begon het weer te kriebelen bij de tenor en de bas.

Wisselend

"Daarna hebben we in wisselende samenstellingen gespeeld. Dat had te maken met het overlijden van onze kameraden en wijzigingen bij de instrumentale begeleiding. De vorige muzikanten namen het niet zo nauw en je moet toch je afspraken nakomen. Met gitarist Piet van Dijken en accordeoniste Leny van de Brink hebben we een klik."

Het gezelschap treedt niet alleen in de Krimpenerwaard op, maar duiken ook regelmatig het Westland in.
Frans Mulder: "We vragen 150 euro voor een optreden van circa anderhalf uur, inclusief een pauze om de stembanden te smeren. Dan roep ik tegen de zaal: 'Hebben jullie al dorst? Nee? Ik wel hoor'."

Vanwege bezuinigingen in de zorg moet Mulder vaker onderhandelen over het tarief. "De vergoeding gebruiken we voor onze reiskosten en instrumenten en wat er nog meer bij komt kijken. We rijden soms met vier auto's naar de verzorgingshuizen. Het moet wel leuk blijven."

Pieter van der Laan