Bereikbaarheid blijft verhaal van lange adem

krimpenerwaard • Een definitieve, grondige aanpak van het bereikbaarheidsprobleem van de West-Krimpenerwaard blijft een kwestie van geduld.

Die conclusie kon getrokken worden tijdens het Politiek Café, dat de VVD-afdelingen Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel woensdagavond organiseerden in Amicitia te Lekkerkerk. "Dat de beide gemeenteraden gezamenlijk gaan optrekken om de bereikbaarheid van de waard te vergroten, is in ieder geval een belangrijk signaal", vond VVD Tweede Kamerlid Barbara Visser. "Ook is het goed dat ondernemers en inwoners daarin anticiperen. Maar om tot een besluit te komen is overeenstemming nodig tussen meerdere partijen. Dat is een proces dat tijd en zorgvuldigheid vergt."

Transportondernemer en bestuurslid van Krimpenerwaard Onderneemt Arjen Prins liet tijdens zijn presentatie zien dat de infrastructuur van de Krimpenerwaard anno 2017 nog sterk lijkt op die van 1960, terwijl het autobezit en de bedrijvigheid enorm zijn toegenomen. "Er liggen enorme kansen op het gebied van economie, recreatie en toerisme, maar dan moet je wel op een goede manier het gebied in en uit kunnen komen. Lukt dat niet dan worden we straks een uniek open luchtmuseum. Uniek in die zin dat het er wél is, maar je het niet kunt bereiken."

Ook Leander Hepp (werkzaam bij Transport & Logistiek Nederland) en Gert-Jan Ruit (retailer in Lekkerkerk en lid van het Economisch Platform Krimpenerwaard) schetsten heden en toekomst van de Krimpenerwaard. "De moeizame bereikbaarheid van ons gebied heeft meerdere consequenties", aldus Ruit. "Eén daarvan is het vertrek van jonge mensen naar de andere kant van de Algerabrug. Die 'ontgroening' heeft consequenties voor de leefbaarheid in de kernen en voor de ondernemers hier. " VVD-gedeputeerde Floor Vermeulen erkende de problemen en sprak de wil uit om er iets aan te doen. "De VVD heeft verbetering van de infrastructuur hoog op de agenda staan. De urgentie vanuit de Krimpenerwaard is me duidelijk. Het kost wel tijd. Hoeveel tijd? Daar kan ik geen uitspraak over doen."

Jan Timmer