Compromis over verkoop vastgoed

krimpenerwaard • Er komt een nieuw collegevoorstel voor de eventuele verkoop van rijksmonumenten en panden, die een sociaal maatschappelijk belang hebben. De gemeenteraad wordt daar direct bij betrokken.

Dat compromis rolde tijdens de raadsvergadering uit de bus na onderling overleg tussen de raadsleden en een wijzigingsvoorstel aan wethouder Ria Boere. De partijen hebben begrip voor het standpunt van het gemeentebestuur om bezit en duur onderhoud af te stoten, maar wezen ook op de gevolgen voor huurders en verenigingen. Daarom werden tal van moties en amendementen in stelling gebracht, maar deze worden voorlopig aangehouden. De partijen gingen aarzelend akkoord met een krediet van 500.000 euro voor de uitwerking van de plannen. De suggestie van Ton van Dorp om minimaal twintig procent te bezuinigen en niet meer dan vier ton uit te geven aan adviseurs, kreeg brede steun.

De gemeente Krimpenerwaard wil de komende jaren 31 van de 42 panden verkopen. Dat snel 'zaken doen' was niet ieders idee. Kees Larooij (CDA) was voorstander van een gefaseerde aanpak, waarbij gebruikers een voorname rol zouden moeten spelen. Communicatie met de bevolking was ook voor Van Dorp (ChristenUnie) en Bening (D66) belangrijk voor de besluitvorming. Bening wenste de opbrengst van de verkoop in een leefbaarheidsfonds te stoppen, maar dat stuitte bij de wethouder op bezwaren. Boere: "Ik heb liever dat de raad bedragen koppelt aan verbeteringen in de kernen. Dan kunnen we gericht handelen."

Vertegenwoordigers van de Gouderakse verenigingen waren blij met het compromis. De kans dat zij hun gemeenteschuur kwijt raken, is sterk verminderd. In een brief aan het college hadden betrokkenen nog eens hun zorgen geuit over de plannen. Het lijkt echter met een sisser af te lopen.

Pieter van der Laan