• Het laatste aardewerk ging in de uitverkoop.
• Het laatste aardewerk ging in de uitverkoop. Foto: Adri Verhoeven

Historisch afscheid van 'De Plateel'

schoonhoven • Voor menigeen bood de verkoop van aardewerk in de Plateelbakkerij Schoonhoven een moment om afscheid te nemen van unieke historie. Na bijna honderd jaar komt er een definitief einde aan schilderen, plakken en bakken aan de Wal.

Het pand is door de familie Van Dorst verkocht aan projectontwikkelaar Arjan Verstoep, die op deze locatie woningen gaat bouwen. Per 1 april dient het complex leeg te worden opgeleverd. Daarom haastten Marco Oudshoorn en Sylvia Brands zich afgelopen week om honderden vazen, wandborden en tegels uit te stallen en te prijzen, voordat nieuwsgierig Schoonhoven zich massaal op de relatiegeschenken stortte. De grote opruiming trok vrijdag talloze oud-medewerkers, die vaak zelf gefabriceerde stukken terugvonden. Jur Verburg uit Bergambacht werkte maar liefst vijftig jaar bij 'De Plateel'. "met veel plezier, ook al ging het met 'De Plateel' met ups en downs. Ik heb wel eens gesolliciteerd bij andere firma's, maar ik kwam niet weg. In 2001 ben ik met pensioen gegaan."

Schoonhovenaar Ad Verhoeff was op zoek naar een van de duizend 'wereldbolletjes' die hij voor de Holland Amerika Lijn (HAL) had vervaardigd. "Ik heb hier slechts twee jaar gewerkt, van 1956 tot 1958. Het zou leuk zijn als ik iets kan vinden uit de tijd. Ik vond plateelschilderen leuk, maar plakken bood minder bevrediging. Daarom ben ik destijds naar de PTT overgestapt."

Diverse streekgenoten werkten korte of langere tijd op de schilderszaal of bij de ovens. Internationale bedrijven gebruikten relatiegeschenken om zich te promoten of stil te staan bij een mijlpaal. Maar ook de boer in het nabije polderlandschap wenste Jacoba 14 te herdenken als meest melkgevende koe uit de stal. Daarnaast werden geboortetegeltjes regelmatig besteld. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw telde De Plateel zo'n 120 medewerkers, onder wie 63 schilders. Door concurrentie uit China en verminderde vraag naar aardewerk vanuit het bedrijfsleven had de bakkerij moeite om het hoofd boven water te houden. Algemeen directeur Hans van Dorst, die vorig jaar overleed, probeerde het tij te keren door bekende kunstenaars als Herman Brood, Jan des Bouvrie en Escher te betrekken bij de ontwerpen. Dat zorgde voor een korte opleving. De economische crisis gaf het laatste zetje. Drie jaar geleden werd de productie gestaakt. Toen waren er nog zestien personeelsleden. De firma gaat verder als grossierderij. Via gerichte inkoop wordt handel gedreven vanuit het kantoor aan de overzijde van de fabriek. "We willen graag het honderdjarig bestaan vieren", meldt Conny van Dorst. Een deel van de collectie blijft bewaard voor het publiek. Deskundigen van MuseumGouda mochten vooraf waardevol keramiek selecteren. Zo blijft de herinnering levend. Ook vrijdag 17 maart (10.00-15.00) en zaterdag 18 maart (10.00-13.00) is er verkoop.