• Boswachter Sietse Kleinjan, met op de achtergrond het plasdrasgebied.
• Boswachter Sietse Kleinjan, met op de achtergrond het plasdrasgebied. Foto: Floris Bakker

'Plasdras' klaar voor weidevogels

berkenwoude • Om weidevogels het naar de zin te maken is er in polder De Nesse in Ouderkerk aan den IJssel een tien hectare groot plasdrasgebied gerealiseerd.

De drassige stroken hebben een enorme aantrekkingskracht voor weidevogels, zoals grutto's, scholeksters en tureluurs. "Het is hier een soort tafeltje dekje voor ze", zegt boswachter Sietse Kleinjan (22) van het Zuid-Hollands Landschap tijdens een wandeling. "Wormen kruipen in dit natte land eerder naar boven, en daar kunnen vogels veel makkelijker met hun snavel bij komen." Het gebied heeft z'n eigen waterpeil. En dat biedt voordelen. Kleinjan: "Een hoger waterpeil is de sleutel tot een goed weidevogelbeheer. We stemmen dat peil daarom volledig af op de wensen van weidevogels. Als het te laag is, zetten we de inlaat open en stroomt er - vanuit de boezem - extra water het gebied binnen."

Beschutting

Ook in de omliggende percelen is het goed toeven voor weidevogels. Er zijn greppels gegraven, kleine hoogteverschillen aangebracht en veel overgangen tussen nat en droog gerealiseerd. De droge percelen zijn ideaal om op te broeden. Bloemrijke weilanden trekken weer veel insecten aan, een belangrijke voedselbron voor jonge weidevogels. En de kuikens vinden er beschutting. Te weinig kuikens groeien nu op tot vliegvlugge vogels, waardoor de weidevogelstand de laatste jaren achteruit holt. De huidige intensieve landbouw is moeilijk te combineren met goed weidevogelbeheer. "Eieren en jonge vogels gaan verloren door het maaien. Als de pullen het overleven, is er nauwelijks dekking voor ze. Voedsel is er ook bijna niet in het eenzijdige grasland. Daarom zijn dit soort gebieden zo ontzettend belangrijk voor ze." Ook aan minder bekende weidevogels is gedacht. Zo staat er lisdodde langs de slootkant. "Daardoor ontstaan er mooie beschutte broedplekken voor slobeend en zomertaling. Soorten als veldleeuwerik en graspieper houden weer van wat hoger gras en ruigten. Die stukjes hebben we hier ook aangelegd." Wie wil kan vanuit de te bouwen vogelhut de weidevogels zien foerageren in het natte land. "We willen het hier ook zeker voor wandelaars aantrekkelijk maken."

Pachten
Het plasdrasgebied is onderdeel van de 500 hectare nieuwe natuur die hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard deze winter heeft aangelegd in polders De Nesse, Oudeland-Zuid en de Berkenwoudse Driehoek. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert de percelen die boeren uit de omgeving pachten. Op de beheerkaart van het gebied zijn alle percelen ingekleurd. "Geen perceel hier is hetzelfde", verklaart Kleinjan, die kort geleden is begonnen als boswachter in de Krimpeneraard. "Bij elk perceel hoort weer een ander beheer, vandaar al die kleurtjes. Het is één grote puzzel." Met veel boeren in de omgeving is een pachtcontract opgesteld. Daarin is vastgelegd wanneer ze mogen maaien, mesten en beweiden. Kleinjan zat al regelmatig aan de keukentafel bij boeren. Die gesprekken verlopen goed en zijn gericht op verbetering van de onderlinge samenwerking. "Zij willen een boterham verdienen en wij willen meer nesten. We hebben elkaar dus nodig. Samen met boeren moeten wij er een succes van maken."

Floris Bakker