• Bezoekje aan de studio van RTV Krimpenerwaard.
• Bezoekje aan de studio van RTV Krimpenerwaard. Foto: RTV Krimpenerwaard

Kinderen nemen kijkje achter de schermen

bergambacht • Filmpjes maken, pagina's vullen en een radio-uitzending bijwonen. De kinderen van de buitenschoolse opvang De Kern hadden daar wel oren naar. Op de locatie van Pinokkio in Bergambacht werd de afgelopen dagen driftig geschreven, gekleurd en getekend.

Kinderdagverblijf Pinokkio is het 'vakantieverblijf' voor de oudere kinderen van Kern Kinderopvang Randstad, binnenkort onderdeel van De IJsselkids. De jeugd van Kiezel en Kei uit Bergambacht, De Sterrenboom uit Stolwijk en De Groene Kikker uit Haastrecht trekt hier gezamenlijk op tijdens deze Krokusweek. Het is dus veel drukker dan normaal, maar ook alle leidsters van de vestigingen in de Krimpenerwaard verzamelen zich in het pand aan de Dijklaan. "Gezellig. Je ziet elkaar weer eens", zegt Yvonne Looren de Jong uit Ammerstol. Samen met Caroline vermaakt ze zo'n veertien jongens en meisjes in het lokaal met speelse opdrachten. De vakantieweek is anders dan alle andere en staat vooral in het teken van uitstapjes en thema's. "Deze week staat het onderwerp 'achter de schermen' op het programma. We waren benieuwd hoe de jeugd tegen communicatiemogelijkheden als film, krant, televisie en radio aankijkt."

Journalistiek hoorde daar ook bij. Ook al leest de jeugd met name strips, interesse voor nieuws is leeftijdloos. Menigeen is geboeid door Pokemon Go, internetspelletjes, de nieuwste dansmoves en dierengedrag. Erover vertellen lukt best, erover schrijven zorgt voor meer haperingen. Niettemin gaan kleine groepjes enthousiast aan de slag met kleurpotloden en papier. De belevenissen van poes Pebbles, die geen prik wenste van de dierenarts, en de komst van het nieuwe hondje voor Selene worden aan het papier toevertrouwd. Semja beschrijft haar prachtige zwarte haar, terwijl Kennan het stoere keeperswerk bij vv Stolwijk belangrijk genoeg vindt om dat met iedereen te delen. De losse stukjes worden – zoals bij een echte krant – op een groot vel geplakt en opgehangen. Zo ontstaan diverse pagina's met handgeschreven nieuws.

Wesley laat zijn vondsten regelmatig aan zijn leidster zien, voordat de zwemmer van GZC/DONK de redactie voor de frisse buitenlucht verruilt. Spelen met je maatjes op het plein blijft natuurlijk een feest. De krant lezen kan altijd nog.

Pieter van der Laan