• Arnold Bergstra met Bubblicious in actie op zijn 'eigen' hindernis.
• Arnold Bergstra met Bubblicious in actie op zijn 'eigen' hindernis.

'Ik rijd niet voor spek en bonen mee'

'Amateur tussen de profs' naar NK

lopik • "De kans was klein dat ik me zou kwalificeren", blikt Arnold Berg stra terug op de onlangs gehouden KNHS regio-indoorkampioenschappen in Utrecht. "Ik ben immers een amateur tussen de profs. Van de in totaal vijftig deelnemers, verdeeld over drie provincies, waren er hooguit vijf die hun geld niet met de paardensport verdienen."

Het schrok de ervaren ruiter niet af. "Je hebt altijd kans; je moet er gewoon voor gaan. Eerste werd Mischa Everse, die de beschikking heeft over meerdere paarden. Ik werd dus tweede met slechts één paard, de achtjarige ruin Bubblicious." Een fijn paard, volgens de eigenaar. "Bubblicious hebben we zelf gefokt en getraind. Hij kan zeker nog verder groeien in de sport. De piek ligt meestal tussen de tien en vijftien jaar."

Die piek zal de ruin niet bij 'stal Berg stra' halen, erkent de succesvolle paardensporter. "Ik zal Bubblicious waarschijnlijk met een jaar of twee verkopen. Ik heb de opbrengst nodig om de sport mede te kunnen financieren. Ons doel is het opleiden en verkopen van talentvolle paarden." Arnold Bergstra komt met Bubblicious uit in de klasse Z springen. Zeg maar de eerste divisie van de paardensport. "Topruiters als Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder rijden op internationaal niveau. Voor mij is de Z-klasse het hoogst haalbare. Vandaar dat ik heel trots ben op het behaalde resultaat. Ik ben twee keer eerder regio-reservekampioen geweest, met andere paarden dan."

Zonder de hulp van zijn vrouw en dochters, die de paarden doordeweeks verzorgen, zou de aannemer deze sport niet op dit niveau kunnen beoefenen. "We vormen een echte paardenfamilie. Ook mijn dochters rijden wedstrijden."

Bergstra gaat het op 25 maart te verrijden NK niet in met de Olympische gedachte. "Nee, ook al ben ik slechts een outsider voor de titel, ik blijf kanshebber. Een foutje is snel gemaakt en ieder balkje kan het verschil maken tussen de eerste en twintigste plaats, maar ik ga de strijd aan. Ik rijd niet voor spek en bonen mee."

Zelf is de ruiter -met alle respect- op leeftijd. "Ik ben 55 jaar inderdaad, een van de oudste deelnemers in mijn klasse." Bang om te vallen is hij niet. "Ik heb al zoveel keer op de grond gelegen en heb ook wel eens wat gebroken. Maar echt ernstig was het nooit en ik stap altijd weer op. Het hoort bij de sport. Ik wil nog wel een paar jaartjes door, als mijn gezondheid het toelaat tenminste. Dat betekent dus dat ik in principe met een ander paard dan Bubblicious mijn carrière afsluit."

Robert van der Hek