• De dames voorafgaand aan de training, met op de voorgrond drie leden van het meisjesteam.
• De dames voorafgaand aan de training, met op de voorgrond drie leden van het meisjesteam. Foto: wijntjesfotografie.nl

Onderlinge band belangrijker dan promoveren

'We zijn een vriendinnenteam'

lekkerkerk • Over de verschillen is het team tijdens de winderige trainingsavond duidelijk. Fysiek en op snelheid moeten zij het afleggen ten opzichte van de mannen. Daarnaast vinden zij het spel van de dames 'chaotischer' en de houding van vrouwen op het veld is anders.

"Vrouwen zijn sneller wat kattig, we kibbelen veel meer. Onderling, maar ook tegen de trainer of de grensrechter. Dat is toch een beetje vrouweigen. Waar het bij mannen na een sneer klaar is, kan het ons de hele wedstrijd bezighouden. En daarna ook nog", vertelt Macy Mak. "Ja en we kibbelen ook tegen de scheids hoor, als we het er niet mee eens zijn", vult Lynn Snoei lachend aan.

Het team is al drie jaar op zoek naar een vaste trainer. Op dit moment zijn dat er twee: mannen. De voetbalsters vinden het geen probleem dat de trainers tot nu toe allemaal mannen waren, want ze hebben simpelweg geen keuze. Kimberley Stolk benadrukt dat dit team best heftig is. "We hebben allemaal een duidelijke mening, die we ook geven. Daar moet een trainer wel tegenop gewassen zijn."

Kimberly Kok beaamt dat er een stevig persoon voor deze groep moet staan. "Wij hebben echt iemand nodig die zijn mond open kan trekken. Die roept dat het 'nu klaar is' en ons gewoon laat werken. Een vrouw is in die zin misschien makkelijker te beïnvloeden en sneller emotioneel betrokken. Daarom is een mannelijke trainer misschien zo slecht nog niet."

Op dit moment spelen de vrouwen in de vierde klasse en staan zij op de eerste plaats op de ranglijst. Promotie naar de derde klasse valt dus binnen de mogelijkheden. Op het veld gaan ze altijd voor de winst en zijn zij net zo fanatiek als mannen, maar de onderlinge band vinden ze belangrijker dan kampioen worden en promoveren. "Wij zijn echt een vriendinnenteam, gezelligheid is belangrijk. Na afloop doen we altijd een drankje, we gaan met z'n allen uit, weekendjes weg en komen bij elkaar op verjaardagen. Het contact met elkaar vinden we belangrijker dan het niveau. Maar als we spelen willen we winnen en gaan we daarvoor. En bij winst is de sfeer beter en zijn we gemotiveerder", aldus Macy Mak, die zelf ook de meisjes onder de negen jaar traint. Voor deze gelegenheid zijn Merle en Esley van den Berg en Kyra van de Heuvel van dit meisjesteam aangeschoven.

Helaas hebben de vrouwen en meisjes nog regelmatig te kampen met vooroordelen. Twee weken geleden waren Macy, Kimerley en Lynn als toeschouwster bij een voetbalwedstrijd. Kimberley vertelt: "Wij zaten pal achter de mannelijke grensrechter en zagen op een bepaald moment duidelijk dat het buitenspel was, maar die man vlagde gewoon niet. Ja, dat hebben we wel even laten weten natuurlijk. Toen kregen we naar ons hoofd geslingerd 'dat wij vrouwen toch niet snappen wat buitenspel is'."

De andere dames knikken en geven aan dat dit soort opmerkingen regelmatig gemaakt wordt. Ze voelen zich soms ook benadeeld vanuit de vereniging zelf. Zo is het vinden van een goede trainer lastig, wordt er vaak gezegd dat er geen budget is voor extra's die de mannenteams wel krijgen en moeten de vrouwen tijdens hun training nogal eens uitwijken naar een ander veld om de mannen voor te laten gaan. Merle: "Als we op school met gym een potje voetbal gaan doen, dan worden de meisjes altijd als laatste gekozen voor de teams, ook al kunnen wij net zo goed of beter voetballen dan de jongens."

De dames laten zich niet kisten door de mening van de onwetende mannen. Het enige wat ze doen is een weerwoord geven om vervolgens gezellig een balletje te trappen. Tot slot laat het team weten dat elke vrouw die interesse heeft van harte welkom is om aan te haken tijdens een training.

Lekkerkerk bewees zichzelf zondag een slechte dienst door met 0-3 te verliezen van Antibarbari uit Rotterdam. De dames zakten hierdoor op de ranglijst.

Annika van den Berg