• Mark Hoogendoorn (r) duelleert met Engelbert Boerefijn.
• Mark Hoogendoorn (r) duelleert met Engelbert Boerefijn. Foto: wijntjesfotografie.nl

Noordam: 'Heeft het wel zin om derdeklasser te blijven?'

Zevenklapper Stolwijk

gouderak • Gouderak, dat pas één wedstrijd won dit seizoen, heeft nog uitzicht op een ontsnappingsroute om degradatie te ontkomen. De nummers 12 en13 op de ranglijst -Ammerstol en Cabauw- zijn nog in te halen. Als dat lukt, volgt een slijtageslag in de nacompetitie om het vege lijf te redden. De veilige elfde plaats is na de 0-7 nederlaag tegen Stolwijk zo goed als buiten bereik.

In het eerste kwartier was het krachtsverschil nog niet zo groot, maar de druk van Stolwijk op de defensie van Gouderak nam toe. Het was pech voor de thuisploeg dat de openingstreffer via een Gouderaks been achter doelman Stef Hogendoorn verdween. Kort daarna schoot B-junior Yannick Poot raak uit een vrije trap. Gouderak kon de bal met moeite uit het eigen strafschopgebied houden. Een keer lukte dat niet. Christiaan Both stond op de goede plek om de marge te vergroten. Na goed doorzetten van Rick Anker scoorde Yannick Poot zijn tweede en Stolwijks vierde treffer. Een inzet van Gouderakker Bart van der Bas werd vlak voor rust van de doellijn afgehaald.

Yannick Poot keerde in de tweede helft niet meer terug. "Hij had zaterdag al een wedstrijd bij de jeugd gespeeld," verklaarde Stolwijk-trainer Chris van der Weide, die vorig seizoen nog in dienst was bij Gouderak en via de nacompetitie promoveerde naar de derde klasse. "Ik had een beter Gouderak verwacht," erkende Van der Weide "Ik ken die gasten goed en ze moeten beter kunnen. Na rust heb ik de tweelingbroers Jelle en Niels Verkade ingebracht voor Yannick Poot en Christiaan Both. Ik verwachtte niet meer dat Gouderak, met de wind in de rug, nog terug zou komen."

De thuisploeg probeerde het wel, maar leed teveel balverlies. Bovendien stond het team van Raymond Noordam al snel met tien man binnen de lijnen. De overijverige scheidsrechter Achterberg uit Rotterdam vond een faire tackle van Jasper de Zwart een gele kaart waard. Daar De Zwart al een gele prent – een terechte- voor rust had ontvangen, kon hij na 50 minuten gaan douchen. Totaal verbouwereerd liep de 'boosdoener' naar de kleedkamer. "Dit is mijn eerste rode kaart", riep hij uit. "Ik deed niets verkeerd."

Stolwijk, dat voor rust keurig verzorgd opbouwend voetbal speelde, nam wat gas terug. Wel voerden de Stolkers de score op. Stefan Visser en Nick Stoppelenburg (2x), waarvan een keer uit een strafschop, schoten raak.

Bas Overbeek was nog dichtbij een eretreffer, maar de koukleumende Stolwijk-doelman Harvey van der Stelt zag de bal net over gaan.

Noordam maakte net als zijn spelers een verslagen indruk. "Je moet je afvragen of het wel zin heeft om derdeklasser te blijven. Vanuit de jeugd komt weinig aanvulling. Wedstrijden met grote cijfers verliezen, is slecht voor de motivatie. Ik denk dat we alleen nog tegen Ammerstol en Cabauw kans hebben om punten te pakken. Of dat genoeg is om degradatie te ontlopen, weet ik niet."