• Vreugde na de gelijkmaker.
• Vreugde na de gelijkmaker. Foto: wijntjesfotografie.nl

Dilettant schiet niets op met gelijkspel

krimpen aan de lek • Door het 1-1 gelijkspel tegen Zwarte Pijl staat Dilettant nog steeds op de vierde plaats in 4E. De Krimpenaren hadden zich meer voorgesteld van de topper tegen de Rotterdammers.

Met een behoudende tactiek en druk op de spelmakers van Zwarte Pijl probeerde Dilettant zaterdagmiddag drie punten bij elkaar te spelen. Van dit scenario kwam echter weinig terecht. Alleen in de eerste helft maakten de rood-witten aanspraak op de zege. Na rust zakte de thuisploeg weg naar een bedenkelijk niveau 'en werd er niet meer gevoetbald', om Dilettant-trainer Richard Mank te citeren.

Er was wel wat te zeggen voor de aanpak van Mank, want qua veldspel en technisch vermogen moet Zwarte Pijl hoger worden aangeslagen dan Dilettant. De Rotterdammers beschikken over een ervaren ploeg met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De bal rondspelen lukte zaterdag heel behoorlijk, maar de scherpte om een vlotte aanval af te ronden was er niet of nauwelijks. Daar hield Dilettant rekening mee. Met een versterkte defensie slaagde de thuisploeg er geregeld in de Rotterdammers af te stoppen. Via een snelle omschakeling en verre passes werd de statische achterhoede van Zwarte Pijl omzeild. Met name Sven Schilders kreeg twee fraaie mogelijkheden om de score te openen, maar hij had zijn dag niet. Steeds ontbrak de rust om fatsoenlijk af te ronden. Het sterkere Zwarte Pijl profiteerde van de onkunde en trof in de 18e minuut het Krimpense doel. Lennart van der Linden liet zich foppen door Jefgeni Liesdek, die de bal langs Jeroen Bosman schoot. Een houdbare inzet, maar Bosman reageerde te laat: 0-1. In die fase domineerde Zwarte Pijl en leken de bezoekers op een tweede treffer af te stevenen. Dilettant bleef – mede door het sterke spel van invaller Max Rikkelman – overeind en kwam nogal eenvoudig op gelijke hoogte. De Rotterdamse doelman blunderde in de 26ste minuut. Hij liet de bal los na een vrije trap van Marnix van den Adel. Remco Mulders was direct ter plaatse om de fout af te straffen. Zijn voorzet werd door aanvoerder Mark Offerman in het lege doel gewerkt. "Vlak voor rust deden we precies wat ik me had voorgesteld", meende Mank. "Zwarte Pijl wist zich even geen raad met onze pressie. Toen zag je dat het achterin soms chaotisch was. Daar hadden we meer uit moeten halen."

De trainer hamerde op een vervolg, maar daar kwam in het tweede bedrijf vrijwel niets van terecht. Botsingen, opstootjes en blessurebehandelingen waren schering en inslag. Het werd niet echt gezellig binnen de lijnen. Scheidsrechter Hoogerbrugge uit Woerden had moeite om de teams in het gareel te houden en 'vergat' bovendien om Dilettant een strafschop te geven, nadat Schilders onderuit was gehaald in het zestienmetergebied. Raphael van der Ham verliet met een knieblessure per brancard het veld. Zwarte Pijl bleef sterker, maar in de 1-1 stand kwam geen verandering meer.