Paardenliefhebbers omarmen ruiterroute

krimpenerwaard • De aanleg van een ruiterroute kan de Krimpenerwaard nog aantrekkelijker maken voor eigen inwoners en mensen van 'buiten'.

Als het aan de werkgroep 'Ruiterpaden Krimpenerwaard' ligt worden de vele honderden paardenliefhebbers in en buiten de regio straks op maat bediend met een ruiterroute van 18 á 21 kilometer, van de Okkerse Kade tot aan Krimpen aan den IJssel.

Voor wandelaars en fietsers is in de Krimpenerwaard al voldoende te beleven. De aanleg van ruiterpaden kan de aantrekkelijkheid vergroten, stellen Saskia Reijm, Cindy Kühne en Lianne Brand. Met z'n drieën maken ze deel uit van een werkgroep die de aanleg mede mogelijk moet maken. De aan de Provincie Zuid-Holland gelieerde GroenAlliantie voert de regie over het plan en zal medio maart het haalbaarheidsonderzoek afsluiten en samen met de werkgroep het plan aanbieden aan de gemeenteraden van Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Zij nemen vervolgens de finale beslissing.

De dames en heren politici en de colleges van B en W mogen in ieder geval rekenen op een rapport waarin aan alle aspecten is gedacht, inclusief een ruiterpadenonderhoudsplan, opgesteld door de werkgroep, in samenwerking met buitensportaccommodatiebeheerder SVN. "De behoefte aan ruiterpaden is zeer groot in de regio", weet Lianne Brand. "Probleem is alleen dat dergelijke routes tot nog toe ontbraken. Het is om verschillende redenen goed om daar verandering in te brengen."

Op de door de werkgroep gelanceerde Facebookpagina 'Ruiter en menpaden Krimpenerwaard' is duidelijk te zien hoe het initiatief leeft. "Tientallen mensen hebben zich al bij ons aangemeld om als vrijwilliger mee te helpen aan het toekomstig onderhoud van de paden", weet Saskia Reijm. "Wij als hippisch ondernemers zullen daar ook een bijdrage in leveren. En er is support van de hippische sportbond KNHS en de brancheorganisatie FNRS. Met andere woorden: dit is hèt moment om met z'n allen iets moois te realiseren. Uiteraard hopen we dat ook de gemeenteraden meegaan in ons enthousiasme."