• Koninklijk paar in De Zwaan in gesprek met jongeren.
• Koninklijk paar in De Zwaan in gesprek met jongeren. Foto: Provincie Zuid-Holland

Luisteren, praten en soms een goed advies

'Betrokken en zeer geïnteresseerd'

krimpenerwaard • Minuten na het warme ontvangst van een uitbundige menigte schuift het koningspaar in het Krimpense raadhuis aan voor het eerste rondetafelgesprek van de dag. Aan tafel de twee burgemeesters uit het gebied, Commissaris van de Koning Jaap Smit, Frie van Os van de Ondernemerskringen Krimpenerwaard, oud-burgemeester Arie van Erk van Bergambacht en Martijn Spijk, voormalig directievoorzitter van Rabobank Krimpenerwaard.

Tijdens het gesprek dat volgt komt onder meer de moeizame herindeling ter sprake. Daar wil de koning meer van weten. Waarom was de weerstand zo groot? De eigenheid van de verschillende kernen heeft daar volgens oud K5-voorzitter Van Erk zeker iets mee te maken. "Het was toch ieder voor zich."

Ook het initiatief De Kracht van de Krimpenerwaard is een onderwerp. Iets waar Martijn Spijk trots op is. Want het was Rabobank Krimpenerwaard die in 2014 dit initiatief lanceerde. De bank trok daarin op met de Kamer van Koophandel, QuaWonen, LTO Krimpenerwaard Noord en met inwoners, ondernemers, bestuurders en belangenorganisaties. Uiteindelijk leidde dat tot een rapport en concrete ideeën.

Het koningspaar is weinig rust gegund deze dag. In de bus op weg naar Gouderak horen Willem-Alexander en Máxima meer over KIJK, het dijkversterkingsproject tussen Krimpen en Gouda. Ze blijken goed op de hoogte, merkt hoogheemraad Toon van der Klugt. "Ze zijn betrokken en zeer geïnteresseerd."

Op de Gouderakse Kattendijk bij De Appelgaard staat inmiddels een groep dorpsbewoners te wachten op het koningspaar. Hun geduld wordt beloond. Bij aankomst nemen de koning en koningin alle tijd om handen te schudden. Beneden aan de dag wachten Piet en Marja Blanken ietwat gespannen te wachten op wat komen gaat. Die spanning is na de eerste ontmoeting prompt verdwenen. Tijdens een rondleiding vertelt Piet Blanken enthousiast over zijn bedrijf. De koning en koningin komen geïnteresseerd over en stellen vragen die veel voorkennis doen vermoeden. Aan de keukentafel in de bed& breakfast gaat het gesprek verder. Nu met melkveehouders en natuurbeschermers uit het gebied. Er wordt gepraat, over de natuurontwikkeling, de toekomst van de landbouw en de weidevogels die het moeilijk hebben.

De koning lijkt plezier te hebben tijdens het bezoek. Hij maakt grapjes en geeft hier en daar advies. Zo vraagt hij zich af waarom het merk 'Krimpenerwaard' nog niet is vastgelegd. Het vermarkten van streekproducten iets om over na te denken. Verkoop ze niet tussen de gewone spullen in de supermarkt, maar maak een apart schap.

Ook tijdens de volgende stop, in Berkenwoude, voeren de koning en koningin gesprekken. Onder meer met ouderen. Zo wil Máxima weten hoe het is om te wonen in een dorp zonder voorzieningen. Ze oppert om een coöperatieve dorpswinkel op te zetten. Het Oranjefonds zou daar eventueel een rol in kunnen spelen.

Ook hier valt het weer op: de interesse die Willem-Alexander en Máxima tonen voor hun gesprekspartners. Zo praten ze in het zalencentrum aan een sta-tafeltje lang met twee Syrische vluchtelingen en hun taalcoaches. Ze spreken al goed Nederlands, zo vindt het koningspaar.

Bij Otolift Trapliften in Bergambacht spreekt het koningspaar met ondernemers over ontwikkelingen in de scheepsbouw en aannemerij, en het gebrek aan vaklui. Niemand wil nog vuile handen maken. Bedrijven en het onderwijsveld moeten meer samenwerken, zo is de conclusie. En: hoe hou je de polder bereikbaar? Ja, de brug: de koning weet er van.

Het bezoek eindigt in het oude gemeentehuis in het dorp. Grote vraag is of de koning nog iets gaat zeggen. Dat gebeurt. Willem-Alexander laat weten dat hij terugkijkt op een geslaagd streekbezoek en het fantastisch vindt hoe de Krimpenerwaard als een schip voorwaarts stoomt.

Floris Bakker