• Lesley Veen is weer thuis.
• Lesley Veen is weer thuis. Foto: Adri Verhoeven

Lesley: 'Elk mogelijk herstel is bonus'

schoonhoven • Lesley Veen is na een experimentele behandeling met stamcellen op de Filipijnen weer thuis. De 44-jarige Schoonhovenaar verbleef bijna twee maanden in een medisch centrum in Manilla om zijn progressieve vorm van multiple sclerose tot staan te brengen.

Voor deze ingreep werd het afgelopen half jaar door sympathisanten in Schoonhoven met diverse acties ruim 62.000 euro ingezameld. Lesley Veen hoopt uiteraard dat de dure therapie aanslaat. "Het is lastig te meten. Je moet er een jaar voor uittrekken. Van tijd tot tijd wordt mijn bloed geprikt om de waarden te bepalen. Ik heb via internet contact met de neuroloog, die me behandelde. Elk mogelijk herstel is een bonus."

Veen blikt tevreden terug op het avontuur. "Ik moet nu aansterken. Vanwege de hoeveelheid medicijnen zie ik er nu heel gezond uit, maar die pillen ga ik langzaam afbouwen. Ik geef nu licht in het donker. Het draait om rust en regelmaat."

Lesley Veen mag daarom beperkt bezoek ontvangen en krijgt hulp bij boodschappen en werkzaamheden in zijn appartement aan de Rotterdamseweg. Met lichte oefeningen werkt hij aan herstel van zijn motoriek. "Ik voel wat meer spierkracht in de armen en bezoekers zeggen dat mijn spraak is verbeterd. Dat zijn positieve signalen."

De Schoonhovenaar krijgt veel steun van lotgenoten. Boaz Spermon en Armin Wessels ondergingen dezelfde behandeling en staken hem een hart onder de riem: "De stamceltherapie is niet het zwaarst, maar met name de periode van herstel erna. Garantie is er namelijk niet. Die onzekerheid blijft moeilijk om mee te leven. Het enige wat je kan doen, is positief blijven."

Pieter van der Laan