• Bert Bening (D66) in debat met Ruud van der Wilt (VVD). Jan Dekker (CDA) luistert aandachtig.
• Bert Bening (D66) in debat met Ruud van der Wilt (VVD). Jan Dekker (CDA) luistert aandachtig. Foto: Floris Bakker

Debat: Partijen botsen over abortus

berkenwoude • Het debat van RTV Krimpenerwaard en Het Kontakt tussen zes fractievoorzitters in De Zwaan verliep donderdag vrij tam, tot Bert Bening (D66) het abortusstandpunt van de SGP aanviel.

Volgens Bening kan een vrouw prima zelf bepalen of ze een kind wel of niet wil. "Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien, het is immers haar lijf." In een rechtstreekse confrontatie met Jan-Willem van der Ham noemde Bening de SGP een 'oude partij'. "Wijsheid komt met de jaren zeggen ze altijd, maar als je kijkt naar de standpunten van de SGP over abortus, euthanasie en gelijkgeaardheid loopt de partij toch hopeloos achter." Van der Ham verklaarde dat elk mensenleven van God is gegeven, en dus beschermwaardig is. "Als het gaat om het ongeboren leven, is het nu wettelijk toegestaan om een persoon om het leven te brengen. Dat vind ik moreel onaanvaardbaar." Hij hekelde de hedendaagse houding ten opzichte van abortus. "Wanneer ze een aangespoelde bultrug bij Texel spontaan laten sterven, levert dat kritiek op. Over de vele abortussen hoor je niemand. Daar kan ik enorm verdrietig van worden." Van der Ham vond een medestander in de persoon van Benjamin Anker. Want ook de ChristenUnie verzet zich tegen de legalisering van abortus. "Het is hartverscheurend dat ieder jaar in ons land 30.000 zwangerschappen (1 op de 7) worden afgebroken." De ChristenUnie wil dat de abortusgrens zo ver mogelijk wordt teruggebracht. "Wat ons betreft van 24 naar 18 weken." Bert Bening en ook Marije Willems (PvdA) zien veel meer in goede voorlichting, om het aantal ongewenste zwangerschappen naar beneden te halen. Echt vuurwerk bleef uit tijdens de overige debatten, die werden geleid door Ilja Bakker en Frank van Suchtelen. De zes fractievoorzitters van de landelijke partijen (VGBK deed als lokale partij niet mee) maakten het elkaar niet al te moeilijk. Zo kregen ze tijdens de live uitzending in Berkenwoude alle ruimte om de standpunten van hun partij over onder meer verkeer, gezondheid, veiligheid, woningbeleid en inkomen uit te venten.

Toch waren er wel degelijk verschillen. Zo wil de PvdA, de partij van Marije Willems, af van de marktwerking in de zorg. "Die is te ver doorgevoerd. Daarom investeert de PvdA in goede en betaalbare zorg, dichtbij huis." Het eigen risico kan wat Willems betreft worden afgeschaft. Benjamin Anker (ChristenUnie) gaat niet verder dan een verlaging van 100 euro. "Mensen moeten zich beseffen dat een behandeling geld kost." Bij de discussie rondom verkeer liet Ruud van der Wilt (VVD) weten meer te willen doen aan het groeiend fileprobleem. Al is het maar om de CO2-uitstoot tegen te gaan. "Als je rijdt, stoot je minder uit." Hij wees op de N210 bij de Algerabrug tussen Krimpen en Capelle. "Die plek staat op nummer 1 in de ANWB-top tien van meest hardnekkige knelpunten in Nederland. Daar moeten we iets aan doen." Het CDA wil eveneens investeren in de infrastructuur. Toch is Jan Dekker geen voorstander van een uitbreiding van het aantal 130 km-wegen. "Je kan moeilijk zeggen dat het de goede kant op gaat met de uitstoot van CO2. Daarom zeg ik: terug naar 120 kilometer per uur en meer investeren in elektrisch vervoer." Iets waar Benjamin Anker het mee eens was. "Dat maakt je ook minder afhankelijk van Rusland en het Midden-Oosten. Het debat is terug te zien op www.hetkontakt.nl en www.rtvkrimpenerwaard.nl