Aannemer met sanering Oude Singel begonnen

schoonhoven • Aannemer Baars is begonnen met de sanering van een deel van de Oude Singel in Schoonhoven. De werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd. Met een kraan op een ponton wordt het verontreinigde slib verwijderd.

Het gaat om het afgraven van lood, dat van de voormalige, ontmantelde loodwitfabriek Hondorff, Block en Braet (HBB) afkomstig is. Deze fabriek werd in 1995 gesloten.

Volgens uitvoerder Bernhard Zijderveld van ingenieursbureau RPS betreft het een kleinschalige operatie. Daarbij wordt de bodem van de Oude Singel ten noorden van de Kerkstraat een halve meter tot een meter afgegraven.

"Dat gebeurt in opdracht van de Omgevingsdienst Midden Holland. Voor deze werkzaamheden is een saneringsplan opgesteld. Omdat risico's voor de kwaliteit van het oppervlaktewater niet kunnen worden uitgesloten, gaan we aan de slag."

Explosieven

Naast de waterbodemonderzoeken is ook gekeken naar niet gesprongen explosieven, flora en fauna, vissen en archeologie. Na de sanering valt het beheer en onderhoud van de Oude Singel onder de Waterwet. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) neemt deze locatie dan weer over.

Oude Singel-bewoner Theo Voorrips kijkt niet van op van de verontreiniging met lood. "Veel bewoners van de Havenstraat hebben enkele jaren geleden bij de aanleg van hun tuin lukraak door de beschermende folielaag geprikt. Dan kun je wachten op lekkage. Ik heb hen en de gemeente nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevolgen."

Het was bekend dat het met de veiligheid in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw droevig gesteld was. Voorrips: "Loodwit uit de smeltovens zorgde voor stofwolken, die neerdaalden in de Oude Singel. Destijds werden de gevaren van dat pigmentpoeder niet onderkend. Alles en iedereen zag grijs en wit. De sanering werd uiterst zorgvuldig uitgevoerd door een specialistisch bedrijf. In principe is het omhulsel sterk genoeg om lekkage te voorkomen. Daarom werd nieuwe bewoners met klem verzocht niet te spitten en te graven of een leefkuil aan te leggen. Dat was echter tegen dovemansoren gezegd."

Pieter van der Laan