Gemeente wil beheer 't Wilgerak overdragen

schoonhoven • Om het Schoonhovense zwembad 't Wilgerak in lijn te brengen met de overige openluchtbaden in de gemeente, wil Krimpenerwaard dit bad op termijn verzelfstandigen.

"De grond en opstallen blijven gemeentelijk eigendom. Exploitatie en beheer gaan over op een daartoe nog op te richten rechtspersoon, zoals een stichting", stelt wethouder Lavinja Sleeuwenhoek in de nieuwe sportnota, die zij afgelopen week naar de raad heeft gestuurd. "De voorgenomen verzelfstandiging is niet zozeer ingegeven door bezuinigingen, maar door de overtuiging dat de exploitatie van 't Wilgerak, evenals die van andere zwembaden, geen kerntaak van de gemeente is." De samenwerking met Optisport inzake het overdekte zwembad De Hofstee in Bergambacht wordt komend voorjaar geëvalueerd. De gemeente is voor helft mede-eigenaar.

De gemeente Krimpenerwaard telt zes openluchtzwembaden, waarvan alleen 't Wilgerak nog in gemeentelijk beheer is. De vijf andere openluchtbaden worden met behulp van vrijwilligers geëxploiteerd door stichtingen. "Dat is historisch gegroeid als gevolg van burgerinitiatieven. Het aangaan van een samenwerkingsverband tussen alle openluchtbaden inclusief 't Wilgerak zien wij als een gunstige ontwikkeling voor het delen van kosten en het harmoniseren van gemeentelijke subsidiebijdragen", aldus Sleeuwenhoek.

Binnensport

Voor binnensportaccommodaties geldt feitelijk hetzelfde verhaal. De gemeente heeft er een aantal in eigen beheer. Zalencentrum De Waard is - inclusief de kantine - uitbesteed aan Optisport. De kantines in de sporthallen De Meent, De Drie Maenen, De Walvis en De Bakwetering zijn verpacht. Die van sporthal De Stolp en Concordia zijn verkocht. Aan het einde van iedere contracttermijn wordt de samenwerking met de pachters en exploitanten onder de loep genomen.

Sleeuwenhoek: "Omdat wij horecaruimten zien als een belangrijke voorwaarde voor de vitaliteit van onze binnensportverenigingen, willen wij die niet afstoten, maar onderbrengen in nieuwe pachtovereenkomsten. Gemeentelijke exploitatie en het beheer van binnensportaccommodaties vinden wij geen overheidstaak. Na 2020 willen wij onderzoeken welke exploitatievorm het beste past bij de rol van de gemeente."

Pieter van der Laan