'Dit schilderij heeft emotionele waarde'

schoonhoven • Je zou het als een aflevering van het televisieprogramma 'Kunst & Kitsch' kunnen beschouwen. De experts van Venduehuis uit Den Haag zijn deze vrijdagmiddag neergestreken in het Zilvermuseum in Schoonhoven om de waarde van sieraden, schilderijen en aardewerk van de veelal oudere bezoekers te bepalen.

Hun komst trekt niet alleen een nieuwsgierig volk aan, maar ook twee cameraploegen. De vier taxateurs kunnen steevast rekenen op een flinke opkomst. Menigeen is namelijk benieuwd wat het schilderij uit de erfenis van grootmoeder, dat al jaren plompverloren boven de schoorsteenmantel hangt, nou eigenlijk waard is. "Meestal valt dat tegen", geeft deskundige Peter Buurman toe. "Wij doen dit werk dagelijks en treffen zelden een heel bijzondere vondst aan. Niet zo gek, vind ik. Je wordt op de snelwegen ook vaker door een Volkswagen Polo dan door een Rolls Royce ingehaald."

Maar 'kleine' bedragen kunnen ook tot vreugdevolle blikken leiden. Een schilderijtje van Gorter, dat door een Schoonhovense dame, wordt gepresenteerd, levert wellicht 1500 euro op. Maar dan moet het wel enigszins worden opgeknapt. "Want het was vies en beschadigd", zegt de eigenares beteuterd. Ze wil het graag laten restaureren. "Het was een erfstuk van mijn vader. Het hing op zin kantoor boven zijn tafel. Dat doe ik niet weg. Het heeft vooral emotionele waarde."

Dat geldt voor meer meegebrachte schalen en vazen. Niet iedereen heeft dollartekens in z'n ogen. Diverse aanwezigen, die met een volgnummertje in de hand geduldig op hun beurt wachten, willen graag het verhaal achter het sieraad weten. "Familiejuwelen hebben niet voor niets die naam. Het is fijn als een ring van oma op moeder en daarna via de dochter voortleeft."

Soms zijn de verwachtingen te hoog gespannen. Een tabaksdoos van Indisch zilver werd ooit op tien mille geschat. "Dat was nog in guldens", weet een oudere dame. "Hier kwam de taxateur niet verder dan 500 euro. Hij heeft ons verwezen naar de Waarborg in Gouda. Daar gaan we dan maar naar toe. Het verschil in waarde zorgt voor vraagtekens. Daarom willen we zo snel mogelijk een derde instantie inschakelen."