• De presentatie van de wandelkaart.
• De presentatie van de wandelkaart. Foto: Floris Bakker

Wandelen van stad naar platteland

krimpenerwaard • Of je nu een geoefende wandelaar bent of op de zondagmiddag een rondje met het gezin wil lopen: de nieuwe wandelkaart van het Gouwe Wierickegebied en de Krimpenerwaard biedt het allemaal.

De kaart van stichting Struinen en Vorsen werd vrijdagochtend gepresenteerd in het IJsselhuis, een pittoresk café langs de Hoge Zeedijk aan de rand van Gouda. "Dit is tevens het startpunt van veel wandelingen", vertelt Anita van der Vliet, lid van het 'routeteam' en nauw betrokken bij het uitzetten van de liefst 21 thematische wandelroutes.

Die routes lopen langs meer dan 55 Struin- en Vorspunten. "Struinpunten zijn locaties waar voor jong en oud iets te beleven valt", legt van der Vliet uit. "Je moet dan denken aan een kaasboerderij waar je een kijkje kunt nemen, een museum, een theetuin, een overnachtingsplek in de polder of een plek waar je een vaartocht kunt maken. Vorspunten zijn punten op de route die verbonden zijn met een streekverhaal over natuur, landschap of erfgoed."

Voor de kleintjes zijn er routes uitgezet van circa 5 kilometer, met mooie namen als 't Koekeloerenpad en 't Baggerlaarzenpad. De echte natuurstruiners kiezen voor de Ruige Natuur Route of Zwerven door de Waard, wandelroutes van tussen de 20 tot 50 kilometer. De routes zijn 'smartphoneproof', voorzien van GPS- en QR-codes, wandelknooppunten en uitprintbare routebeschrijvingen. "Heel handig", zegt Van der Vliet. "Als je onderweg wat meer wilt weten over het gebied of een plek zoekt waar je een kop koffie kunt drinken, scan je gewoon de code."

De wandelroutes zijn bedoeld om een verbinding te maken tussen stad en platteland. Van der Vliet: "Veel inwoners van Gouda beseffen niet hoe dicht het platteland van de Krimpenerwaard bij de stad ligt en wat je er allemaal kunt doen en beleven. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Het is leuk om op deze manier de afstand wat kleiner te maken."

De wandelroutes zijn onderdeel van het provinciebrede Wandelroutenetwerk Zuid-Holland. De wandelroutekaart is verkrijgbaar bij VVV kantoren in onder andere Gouda en Schoonhoven en bij de diverse Struinpunten op de kaart. Deze is tevens te downloaden vanaf de website van Struinen en Vorsen: www.struinenenvorsen.nl/downloads